Salvamontistii din statiunile hunedorene Straja si Rausor avertizeaza asupra pericolului declansarii unor avalanse in zonele inalte ale acestor masive.

"Turistii care urca si raman in statiunile Straja sau Rausor sunt in siguranta. Aici partiile au fost pregatite pentru schi. Dupa testele facute de salvamontisti s-a constatat ca in zonele Straja si in Muntii Retezat exista pericol de avalanse, la peste 1.700 - 1.800 metri", a declarat, marti, seful Serviciului Salvamont Hunedoara, relateaza MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, zapada veche este imbibata cu apa care a inghetat si este foarte grea din cauza variatiilor mari de temperatura. Pe o scara de la unu la cinci, pericolul producerii de avalanse este de gradul al patrulea, in unele locuri chiar de gradul al cincilea, pe pantele care au un unghi mai mare de 32 de grade.

Pericolul de avalanse este semnalat pe partea de sud a Masivului Valcan si in zona centrala a Masivului Retezat, unde stratul de zapada este mai mare. In Parang exista de asemenea pericolul producerii de avalanse.


"Turistii care sunt amatori de schi alpin sau schi de tura sunt rugati sa renunte la aceste trasee si sa ramana doar pe zona schiabila din statiunile Straja si Rausor, unde pericolul producerii unor avalanse este exclus. Traseele de coasta sunt periculoase. E suficient ca acesta zapada grea sa fie atinsa de un om sau de un animal si se produce o avalansa"
, a afirmat Ovidiu Bodean.

Turistii si chiar persoanele experimentate sunt sfatuite sa nu se aventureze pe trasee dificile in aceste zile si sa evite zonele de creasta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.