"Suntem ceea ce mancam", este concluzia unui studiu intocmit de un psiholog american.

Omul de stiinta a descoperit ca personalitatea si starea de spirit pot fi cunoscute analizand continutul farfuriei celui care mananca. Spre exemplu, persoanele furioase prefera mancarurile bazate pe carne, in timp ce melancolicii sau cei depresivi mananca alimente dulci si consuma cofeina. Studiul este prima cercetare detaliata de acest fel, care leaga alimentatia de starea de spirit. La chestionare au raspuns nu mai putin de 500 de persoane. Cel mai usor se dau in vileag cei care prefera mancarile cu multa carne: ei au o fire nervoasa. Acestia "gusta" carnea pentru ca o pot mesteca indelung, ceea ce reduce starea de nervozitate.

"Doar o masticatie puternica va ajuta respectiva persoana sa elimine furia", a explicat Cynthia Power, un psihoterapeut american specializat in tratamentul dependentei si cea care a realizat studiul. Depresivii pot fi recunoscuti usor datorita preferintei pentru alimente dulci sau cofeina. "Cei care se simt singuri si melancolici sunt asociati cu imaginea unei persoane care mananca mult doar pentru a-si umple stomacul", a adaugat Power. in acelasi timp, persoanele geloase isi umplu farfuria cu toate alimentele pe care le gasesc in frigider. Acest comportament indica o intoarcere in copilarie, cand respectivul intra in competitie cu alti copii pentru felurile de la masa.

"Alimentatia poate fi folosita pentru a schimba starea de spirit a unei persoane chiar impotriva vointei sale", a declarat autorul cercetarii. Cynthia Power sustine ca persoanele care trec prin crize existentiale (divorturi, de exemplu), prefera mancarurile moi si dulci, cum ar fi inghetata, pentru ca "ele cauta confort in alimentele care le produceau placere in copilarie". O alta concluzie este ca persoanele frustrate sexual prefera alimentele bogate in carbohidrati, cum ar fi biscuiti, covrigei sau paine, pentru a-si umple rapid stomacul si a se simti satisfacute.

Alimentele si starea de moment

* Nervosii - carne
* Melancolicii - alimente dulci, cofeina
* Neconsolatii - inghetata, crema de zahar
* Cei care se simt singuri - orez, paste
* Stresatii si ambitiosii - sos de soia, ceapa
* Frustratii sexual - biscuiti, paine
* Gelosii - cat mai multa mancare


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.