Transilvanenii si banatenii pot fi catalogati drept cei mai optimisti locuitori ai Romaniei. In schimb, moldovenii sunt cei mai pesimisti.
Potrivit unui studiu realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie, peste 41% dintre transilvaneni s-au descris drept optimisti si doar 15% au spus ca sunt pesimisti. In schimb, peste 23% dintre locuitorii din Moldova nu sunt deloc optimisti.

Studiile, mediul in care locuim, dar si varsta ne influenteaza. Potrivit IRES exista diferente intre locuitorii diferitelor regiuni ale Romaniei in privinta modului in care vad zugravita viata, a perceptiei asupra viitorului.

Orasenii par sa fie mai optimisti decat cei de la sat. Iar zicala "fericiti cei saraci cu duhul" nu se verifica, potrivit acestui studiu. Astfel optimismul creste direct proportional cu nivelul educatiei. 38% dintre romanii cu educatie primara, 45% dintre cei cu educatie medie si 51% dintre cei cu studii superioare se declara optimisti, scrie Realitatea.net.


Potrivit Agenda.ro, femeile pareau, anul trecut, a fi mai pesimiste decat barbatii, insa nu cu mult, este o diferenta de doar cateva procente, iar optimismul scade cu varsta: mai bine de 58% romani intre 18 si 35 de ani vede viitorul in culori mai atragatoare decat cei de peste 65 de ani, categorie de varsta unde optimismul este prezent la unul din trei locuitori.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.