DNA: Functionarii corupti de la Moravita se temeau sa nu fie inselati de traficanti. Uneori au ajuns sa ia peste 100.000 de euro pe tura.

Potrivit procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), activitatile ilegale ale politistilor si vamesilor de la la PTF Moravita contureaza imaginea "unei activitati de comert bazate pe achitarea pretului de corupere, si nu a unei frontiere de stat", potrivit MEDIAFAX.

Astfel, in numeroase cazuri, lucratorii vamali si politistii de frontiera erau "framantati de suspiciunea ca traficantii i-ar putea insela" prin aceea ca, fiind interesati sa dea o suma mai mica de bani cu titlu de mita, sustineau ca au mai putine baxuri cu tigari decat cel real. Astfel, atmosfera devenea "pur comerciala" si se "negocia" problema "folosului cuvenit" functionarilor corupti.

"Pozitia dezavantajoasa in care se aflau acestia din urma este determinata de faptul ca desi banuiau traficantii ca aveau o cantitatea mai mare baxuri de tigari fata de cea pe care o recunosteau si pentru care isi exprimau disponibilitatea de a «plati mita», imprejurarea detinerii unei canititati mai mari de tigari nu putea fi elucidata pe loc, in perimetrul PTF Moravita, deoarece ar fi presupus scoaterea tigarilor din autoturism, ceea ce era exclus, din cauza camerelor de luat vederi amplasate in perimetrul tonetelor de pe pistele de intrare si de iesire din tara"
, noteaza procurorii in documentul citat.

  • Castig de 100.000 de euro pe tura

Astfel, fara sa tina cont de sustinerile traficantilor si "folosindu-se de experienta profesionala", apreciau cantitatea de tigari care ar fi putut fi transportata in masina si impuneau mituitorului sa remita corespondentul folosului stabilit , fiind vorba de 50 de euro pentru un bax sau un euro pentru un cartus de tigari.

Potrivit unor "destainuri" facute de unii dintre angajatii PTF Moravita agentilor sub acoperire infiltrati in vama, au fost situatii in care sumele ce au revenit politistilor de frontiera, intr-o singura tura, au ajuns si la peste 100.000 de euro, se mai arata in documentul citat.

Citeste si: 97 de persoane retinute in Dosarul Vamesilor

PDL, implicat in spaga de la Vama: A fost sau n-a fost?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.