Stratul de zapada depaseste, pe alocuri, 20 de centimetri

Iarna si-a facut debutul in forta in Masivul Bucegi. Noaptea trecuta, la altitudini de peste 2.000 de metri, temperaturile au atins -10 grade Celsius, iar ploaia din ultimele zile s-a transformat in ninsoare, astfel ca, dis-de-dimineata, piscurile muntilor erau albe.

Trasee de iarna inchise

Ieri dupa-amiaza ningea deja, de mai bine de 12 ore, pe Platoul Bucegi. In zona Babele si Vf. Omu ninge neintrerupt. Meteorologii si cabanierii confirma ca stratul de zapada depaseste pe alocuri 20 de cm, iar drumurile de acces in zona au devenit foarte periculoase. Salvamontistii spun ca unele trasee de iarna au fost inchise si recomanda turistilor veniti in Bucegi sa se imbrace gros si sa aiba bocanci de iarna, lanterne si telefoane mobile. Oamenii muntelui ii sfatuiesc pe turisti sa nu abordeze traseele interzise si sa plece in drumetii doar in zonele cunoscute, unde viscolul si zapada nu si-au spus inca cuvantul.

Telecabinele, oprite

Inca de la primele ore ale diminetii de duminica, telecabina din Busteni a fost asaltata de turisti veniti din toate colturile tarii, dornici sa urce pe Platoul Bucegilor. Vantul puternic, care batea cu peste 70 de kilometri la ora, a facut ca telecabinele sa nu functioneze si le-a dejucat, astfel, planurile. "Ne-am luat concediu tocmai acum si am sperat sa vedem si noi crestele muntilor acoperite cu zapada, ca la Galati nu prea ne bucuram de o asa priveliste. Stam la telecabina inca de dimineata, dar aceasta nu functioneaza, mecanicii de aici spun ca or sa-i dea drumul doar daca vantul se mai lasa. Daca nu, o sa urcam pe jos, o sa facem alt traseu", ne spune Elena Stan, o turista venita cu familia din Galati.

"Suntem in alerta"

Echipe formate din salvatori montani, jandarmi si politisti montani patruleaza, in aceste zile, pe traseele din masiv pentru a preintampina orice incident nedorit. Salvamontistii din Busteni au marit numarul patrularilor pe traseele alpine. Ei ii avertizeaza pe turistii care vor veni la munte, in aceasta perioada, sa evite traseele inchise pe timp de iarna. "Suntem in alerta pentru ca nu vrem sa avem niciun fel de incidente nedorite pe traseele din masiv, dar, daca vom fi solicitati, vom raspunde oricarui apel venit din partea turistilor care au urcat pe Platoul Bucegilor si au fost prinsi pe picior gresit", ne spune Paul Sasu, Jandarmeria Montana Busteni.

Interzis fara echipament corespunzator

In prezent temperaturile au scazut ca intr-o zi obisnuita de iarna. Anul acesta vremea rece a venit mult mai devreme. Multe poteci frecventate de turisti sunt acoperite de gheata, de aceea, oamenii muntelui trag un semnal de alarma.
Turistii sunt sfatuiti sa nu urce pe munte daca nu au echipament corespunzator si daca nu sunt foarte buni cunoscatori ai zonei. Daca si-n urmatoarele zile la munte va continua sa ninga, salvamontistii vor inchide traseele care fac legatura intre Busteni, Sinaia si Platoul Alpin al Bucegilor.
Cabanierii din Bucegi n-au avut un weekend prea grozav. Viscolul a lasat putini turisti sa urce pe munte. "Acum ne facem de lucru pe langa cabana, mai un vin fiert, mai o tuicuta, ce sa faci? Vremea rea a alungat turistii, iar telecabina nu functioneaza. Speram ca viscolul o sa se potoleasca pentru ca, daca iarna a venit asa devreme, insemna ca o sa fie una lunga aici, la altitudini de peste 2.000 de metri", ne-a spus Ginel Chitanescu, cabanier la "Floare de Colt". Meteorologii si cabanierii din zona estimeaza ca zapada nu se va topi pana la inceputul lunii iunie.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.