Cu putin timp in urma, o echipa de control de la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei a efectuat un control la Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica Urlati, in vederea evaluarii veridicitatii unei sesizari scrise, trimisa MMSSF.

Echipa, condusa de Maria Muga, secretar de stat al Departamentului de Asistenta Sociala si Politici Familiale, a depistat mai multe aspecte negative, departe de pretentiile epocii in care traim."In spatiile de servire a mesei, pe pardoseala balteste apa, mesele si scaunele sunt rupte si vechi. La parter, se afla o singura camera de izolare a pacientilor cu afectiuni care necesita un astfel de regim. Aici sunt inchise 17 femei, unica dotare fiind reprezentata de cateva paturi cu aspect de priciuri, neavand saltele sau alt material de protectie.

Hidratarea pacientilor se face din galeata

Pentru nevoile fiziologice este utilizat un butoi de plastic, iar pacientele sunt hidratate dintr-o galeata, din care acestea pot lua apa printre gratii, cu doar trei cani. In celelalte saloane exista doar paturi de fier, cu saltele vechi si putrede, pe care se afla un cearceaf si cate o patura. Nu se folosesc perne sau alte materiale de cazarmament. Personalul existent este compus din doua infirmiere si o asistenta medicala. Medicamentele sunt pastrate intr-o cutie de lemn compartimentata, iar in fiecare compartiment sunt fluturasi de hartie cu numele pacientului si prescriptia zilnica. Nu exista nici o fisa de observatie, astfel incat nu se cunoaste modul in care se consemneaza evolutia pacientilor. Nu exista nici o persoana cu competente in activitati de recuperare si nici un program cu activitati specifice destinate pacientilor", se arata in raportul realizat de catre echipa de control.

248 de pacienti la 189 de paturi

In prezent, in unitate sunt internati 248 de pacienti pe 189 de paturi. Echipa de control a dispus mai multe masuri urgente, printre care interzicerea internarii unor noi pacienti si identificarea unor solutii in vederea descongestionarii centrului si elaborarea de urgenta a unor proiecte de reabilitare a Centrului de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica Urlati si, in paralel, s-a dispus infiintarea de noi unitati similare, prin programe ce pot beneficia de finantare externa.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.