SE DA DRUMUL la caldura, dar romanii nu se bucura.

Facturile la intretinere vor fi cu 28-30 la suta mai mari, acestea ajungand sa egaleze o pensie "mare" sau un salariu minim pe economie. Astazi, ora 8, Radet a dat drumul la caldura. Radu Opaina, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania - FAPR, sustine ca pentru toti romanii costurile cu intretinerea in aceasta iarna vor creste cu 30 la suta. ,Pretul energiei electrice a crescut cu 30 la suta, al gazelor cu 60 la suta, al gunoiului cu suta la suta, al ascensorului cu 20 la suta si al apei reci de la 13.000 la 18.000 mc. In aceste conditii, intretinerea va creste cu 30 la suta, fara discutii", ne-a declarat, ieri, Opaina. Ca Radet si ceilalti operatori din tara incep sa livreze caldura nu-i prea bucura pe majoritatea romanilor. De ce? Ne spune Petre Dandea, vicepresedintele Cartel Alfa: "Majoritatea salariilor din Romania sunt de 4-6 milioane de lei. Mai mult, avem 5 milioane de pensionari, cu o pensie de 3-3,5 milioane lei pe luna. Intretinerea egaleaza salariul minim pe economie. Oamenii recurg la solutii extreme - foarte multi preferand sa stea in frig. Ei incearca sa intinda cat mai mult momentul livrarii caldurii, desi frigul ii afecteaza si pe oameni, dar subrezeste si cladirea", declara vicepresedintele Cartel Alfa.

Ajutor pentru cei care se incalzesc cu gaze
In sedinta de guvern din 13 octombrie, guvernul a aprobat un ajutor pentru persoanele singure sau familiile cu venituri nete lunare pe membru de familie de pana la nivelul salariului minim brut pe tara. Ajutoarele ii vizeaza pe cei care isi incalzesc locuinta cu gaze si detin sobe de teracota. Despre aceste ajutoare, Stefan Cosmeanu, presedintele Autoritatii de Reglementare a Gazelor Naturale, ne-a declarat: "Vor fi doua tipuri de ajutoare: 10 milioane pentru achizitionarea de centrale termice, reprezentand 30 la suta din costurile acesteia, si cate 2 milioane pentru o soba de teracota. Daca o familie are trei sobe, ea primeste 6 milioane lei". Suma totala pentru aceste ajutoare este de 390 miliarde lei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.