Contabilul-sef al Universitatii Bucuresti, Constantin Motrun, este cercetat penal pentru o gaura de patru miliarde de lei vechi, descoperita de Curtea de Conturi.

Fara sa se consulte cu cineva din conducerea administrativa a institutiei si fara sa aiba semnatura rectorului, care este ordonator de credite, contabilul-sef al Universitatii, Constantin Motrun, a cumparat mii de saltele, cearsafuri si perdele pentru caminele studentesti. Asta cu toate ca jumatate din fondul de garantie platit de studenti anul trecut fusese folosit in acelasi scop. Ancheta Curtii de Conturi, confirmata ulterior si de ancheta interna, a aratat ca achizitiile s-au facut esalonat, in perioada 2001-2004, iar unele dintre bunuri au intrat in camine doar pe hirtie. Potrivit estimarilor initiale ale Curtii de Conturi, valoarea estimativa a pagubei este de patru miliarde de lei: 2,7 miliarde din veniturile proprii ale caminelor, iar 1,3 miliarde din veniturile proprii ale institutiei. Raportul preliminar al anchetei interne a aratat insa ca cel putin o parte dintre aceste sume se regasesc in documente, pe facturi.

Ancheta paralela la Geologie

Imediat dupa ancheta Curtii de Conturi, Constantin Motrun a fost retrogradat din functie printr-o decizie a Biroului Senat. Ulterior, dosarul a ajuns si la Parchet. "Neregulile financiare au fost descoperite indirect, in urma unui control la Ministerul Economiei si Comertului, care este partener intr-un proiect cu un centru de expertiza de la Facultatea de Geologie", spune Ioan Mihailescu, presedintele Consiliului de Administratie al UB. Constantin Motrun refuza sa comenteze acuzatiile care i se aduc, pina la finalizarea procesului, invocind o conventie facuta cu rectorul institutiei. "Achizitiile din ultimii ani nu au reusit sa acopere decit 10% din necesarul de cazarmament", a motivat acesta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.