Insarcinatul cu afaceri al Belarusului la Bucuresti, Sergei Molunov, a declarat ca Romania a fost in timpul lui Ceausescu un model unic de stat, care a aratat ca isi poate plati singur o datorie externa. Acest lucru nu a convenit insa organizatiilor financiare internationale, a comentat diplomatul.

"I-ar fi convenit cuiva din afara Belarusului evolutia situatiei? Aceasta imi aminteste de un episod din istoria Romaniei. Nu vreau sa fac comentarii, dar am ascultat o poveste despre ultimii ani din timpul lui Ceausescu. Dupa cate imi aduc aminte, a fost aceasta parere ca poporul a trait foarte, foarte greu. Dar Romania, atunci, avand o datorie imensa, a hotarat sa-si plateasca aceste datorii. Si, la sfarsitul anului 1989, practic si-a stins aceste datorii. (...) daca lasam la o parte emotiile provocate de viata grea, Romania a fost un exemplu unic ca poate sa-si plateasca aceasta datorie", a declarat Segei Molunov, relateaza MEDIAFAX.

In opinia sa, acest exemplu nu a convenit insa organizatiilor financiare internationale. "Cred ca psihologia lor este sa acorde credit cu dobanda mare. Daca tara nu are posibilitatea sa returneze aceasta datorie, atunci ii da alt credit si astfel tara este pusa in dependenta fata de organizatii. Si atunci poti sa faci orice cu aceasta tara. De aceea, exemplul unic al Romaniei de a-si plati datoria nu a convenit multora", a adaugat Molunov.

Acesta a facut si o paralela intre dezvoltarea Romaniei si a Belarusului, indicand faptul ca, spre deosebire de restul statelor din fosta Uniune Sovietica, tara sa "nu a mers pe o terapie de soc" in ceea ce priveste economia, pastrand proprietatea de stat cu o privatizare treptata
.

Citeste si: Nostalgicii Comunismului: 60% dintre romani regreta moartea lui Ceausescu

"Autobiografia lui Nicolae Ceausescu", pe primul loc in topul IndieWIRE


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.