Pretul uleiului ar putea creste cu circa 30% in aprilie sau martie, pe fondul lipsei de materie prima la nivel national, care ii va determina pe producatori sa importe cu costuri mari, a declarat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara.

"Este posibil ca in lunile martie-aprilie pretul uleiului sa se majoreze cu circa 30%, de la 5-5,5 lei pe litru, cat este acum, la 7 lei pe litru", a spus Frumosu, conform MEDIAFAX.

El explica majorarile de pret prin lipsa de materie prima de pe piata interna.

"Materie prima, respectiv floarea soarelui si soia, nu mai exista in acest moment in Romania. Procesatorii au epuizat toate stocurile. Tinand cont de pretul mare cu care s-a vindut materia prima, fermierii romani au vandut stocurile anul trecut", a explicat Frumosu.

El a adaugat ca nici in tarile invecinate, precum Republica Moldova, nu se mai gaseste materie prima pentru ulei.

Preturile la semintele de floarea soarelui si soia au crescut in toamna anului 2009 cu circa 50-60%, pentru ca in prezent sa fie mai mult decat duble comparativ cu anul 2008.

"Ultima crestere de pret la ulei a fost de 20-25% si a avut loc in luna octombrie a anului trecut, pe fondul scumpirii materiei prime. Acum, ca urmare a lipsei de stocuri, o parte din producatori vor fi nevoiti sa importe, iar preturile au crescut intre timp. Din acest motiv ne asteptam la o noua majorare de pret la ulei", a mai spus Dragos Frumosu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.