Secretarul general al Federatiei Internationale a Jurnalistilor (FIJ), Aidan White, a declarat ca transparenta este esentiala in functionarea mass-media si ca publicul are dreptul sa stie cine sunt proprietarii institutiilor media si de unde provin finantarile acestora.

"CNA ar trebui sa aiba un rol primordial in asigurarea transparentei in audiovizual. Fiecare companie care cere licenta ar trebui sa fie obligata sa-si dezvaluie sursele de finantare si proprietarii", a spus White, aflat in Romania la invitatia Clubului Roman de Presa. Totodata, White a aratat ca propunerile de schimbare a Legii de functionare a SRR si SRTv ar trebui sa fie retrase. In opinia lui, soarta celor doua institutii ar trebui sa faca obiectul unei dezbateri publice.

Secretarul general al FIJ a explicat ca un pas important in castigarea independentei editoriale este asigurarea fondurilor necesare unei bune calitati a programelor. Pentru ca SRR si SRTv sa beneficieze de aceleasi fonduri care sa le asigure independenta editoriala, White considera ca solutia vine din finantarea publica, nu din veniturile obtinute din publicitate. "Toti romanii ar trebui sa contribuie la taxa radio-tv, pentru ca toti beneficiaza de programele acestora si ar trebui sa se aloce bani de la bugetul de stat, in special pentru dezvoltarea regionala. In plus, pot exista contributii benevole din partea unor asociatii si ar trebui sa fie instituita o taxa pe toate veniturile din publicitate, taxa care sa ajunga la televiziunea si radioul publice", a precizat el.

Pentru ca publicul sa ajute mijloacele de informare, el trebuie convins ca banii sunt folositi corect si eficient si ca exista o politica editoriala transparenta, a explicat Aidan White. Transparenta ar trebui sa fie si cheia functionarii mass-media in general, a explicat White, subliniind ca publicul are dreptul sa stie cine sunt proprietarii institutiilor media si de unde provin finantarile acestora. "CNA ar trebui sa aiba un rol primordial in asigurarea transparentei in audiovizual. Fiecare companie care cere licenta ar trebui sa fie obligata sa-si dezvaluie sursele de finantare si proprietarii", a explicat el. Aidan White a aratat ca propunerile de schimbare a Legii de functionare a SRR si SRTv ar trebui sa fie retrase. In opinia lui, soarta celor doua institutii ar trebui sa faca obiectul unei dezbateri publice.

White a aratat ca schimbarile propuse de Legea de functionare a televiziunii si radioului public denota faptul ca autoritatile din tara noastra nu doresc "sa se faca auzita la cel mai inalt nivel vocea angajatilor", prin excluderea a cate doi reprezentanti ai salariatiilor din Consiliile de Administratie ale institutiilor respective. "Aceasta schimbare contravine standardelor europene in privinta dialogului social", a spus White, adaugand ca politicienii romani dau dovada de imaturitate politica si de neintelegere a ceea ce inseamna independenta presei, crezand ca, odata ajunsi la putere, pot prelua controlul asupra mass-media. "Daca autoritatile romane nu iau in serios necesitatea asigurarii unei anumite independente editoriale, nu se pot astepta la sprijin in ceea ce priveste aderarea la UE", a explicat secretarul general a FIJ.

Secretarul general al Federatiei Internationale a Jurnalistilor a declarat ca "este ridicol" ca directorii generali ai SRR si SRTv sa ocupe si functiile de presedinti ai Consiliilor de Administratie, neasigurandu-se astfel independenta deciziilor manageriale. White sustine ca ar trebuie implementate anumite schimbari, dar numai in urma unor dezbateri publice la care sa participe toti cei implicati.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.