Banii vor fi utilizati pentru reforma Justitiei, Educatie, Sanatate, pensii si protectia mediului

Banca Mondiala va imprumuta Romania, in urmatorii patru ani, cu aproximativ un miliard de dolari anual, in cazul in care Executivul de la Bucuresti va solicita aceste fonduri pentru reforma Justitiei, dezvoltarea educatiei si sanatatii, protectia mediului sau imbunatatirea sistemului de pensii, transmite Mediafax. Reprezentantii Guvernului si cei ai Bancii Mondiale au semnat, ieri, un acord de colaborare, denumit Parteneriatul Strategic de Tara, prin care institutia finantatoare va asista autoritatile romane in aplicarea si dezvoltarea unor proiecte considerate prioritare. Programele care vor fi aplicate cu asistenta Bancii Mondiale se refera la dezvoltarea educatiei, sanatatii si a sistemului de pensii, protectia mediului, reforma administratiei locale si a Justitiei.

Expertii Bancii Mondiale vor urmari procedurile aplicate de autoritati pentru reducerea duratei proceselor in instanta si consecventa deciziilor in sistemul judiciar, urmand ca, periodic, sa prezinte public un raport cu rezultatele constatate.Cu ajutorul asistentei Bancii Mondiale, Guvernul isi propune sa imbunatateasca si sistemul de colectare si administrare a resurselor financiare, astfel incat veniturile bugetare sa inregistreze constant o crestere de patru procente, in urmatorii ani. Intelegerea confera Romaniei dreptul de a se imprumuta anual de la Banca Mondiala in limita sumei de un miliard dolari, in cazul in care autoritatile considera ca au nevoie de acesti bani. Pentru urmatorii doi ani, suma anuala care poate fi contractata se cifreaza la 600 de milioane de dolari, cu o cofinantare a Guvernului de 200-300 de milioane de dolari.

Executivul poate modifica, de-a lungul programului, atat numarul proiectelor care beneficiaza de asistenta Bancii Mondiale, cat si valoarea sumelor contractate. Intelegerea convenita cu Banca Mondiala este valabila pentru perioada iunie 2005-iunie 2009 si urmeaza sa fie aprobata de conducerea institutiei de la Washington in acest an.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.