Bucurestenii vor avea, cel mai probabil, de luni, caldura in apartamente.

In tara, situatia este alta. In vreme ce in unele orase locuitorii isi dau drumul la "robinet" cand vor din cauza ca sistemul centralizat a devenit o amintire, in altele, acesta ramane singura solutie pentru a nu muri de frig. Caloriferele conectate la sistemul centralizat din Capitala se vor dezmorti luni, daca se mentin aceleasi temperaturi scazute din ultima perioada, ne-au declarat surse din cadrul RADET. Pana acum nu s-a dat drumul la caldura, deoarece din datele primite de la INMH nu s-au intrunit conditiile necesare, reglementate prin Hotararea de Guvern nr. 425/1994.

Potrivit acestui act normativ, "inceperea perioadei de incalzire pentru consumatorii de tip urban va avea loc dupa inregistrarea, timp de trei zile consecutiv, intre orele 18-6, a unor valori medii zilnice ale temperaturii aerului exterior de plus zece grade Celsius sau mai mici". Asociatiile de proprietari care nu doresc sa primeasca agentul termic, care va incarca serios facturile la intretinere, pot depune o cerere in acest sens la registratura RADET sau la punctul termic de care apartin. Situatia incalzirii in sistem centralizat a devenit o problema in mai multe orase. Un exemplu este Tecuciul. "Peste 80% din locuintele din Tecuci s-au debransat", ne-a declarat primarul Eduard Finkelstein.

Oamenii si-au gasit alte surse de incalzire, cum ar fi centralele termice. Unii, care nu au avut bani pentru o investitie asa costisitoare, se incalzesc la radiatoare. La aceasta situatie s-a ajuns dupa ce, disperati ca erau obligati sa plateasca pierderile din retea, fiecare a adoptat tactica proprie pentru a se incalzi. Din cele 11 centrale din oras, numai trei mai functioneaza. La Medias insa, problema caldurii este rezolvata. Sistemul centralizat nu mai exista. Primaria Medias a demarat deja procedurile pentru a scoate la vanzare terenurile si cladirile celor 17 foste centrale termice, ne-a declarat primarul Daniel Thellmann.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.