Salariatul angajat temporar ar putea primi bani mai putini decat un angajat care presteaza aceeasi munca, dar nu va putea avea un venit mai mic decat salariul minim brut pe tara garantat in plata, potrivit ultimei variante a proiectului de modificare a Codului muncii. Totodata, angajatii cu mai multe functii ar putea sa nu mai fie obligati sa declare locul functiei de baza.

Proiectul de lege privind modificare Codului muncii pe care Ministerul Muncii l-a supus dezbaterii publice in decembrie 2010 prevedea ca salariul primit de persoana angajata temproar nu poate fi inferior celui pe care il primeste angajatul societatii care presteaza aceeasi munca sau una similara, informeaza MEDIAFAX.

Ultima varianta a proiectului de modificare a Codului muncii prevede ca "salariul primit de salariatul temporar pentru fiecare misiune se stabileste prin negociere directa cu agentul de munca temporara si nu poate fi mai mic decat salariul minim brut pe tara garantat in plata".

Proiectul Codului muncii aflat in dezbatere publica prevede noi modalitati de angajare, pe langa contractul individual de munca pe durata nedeterminata si cel pe durata determinata, variante prezente in actuala legislatie romaneasca.

Astfel, printre modalitatile de angajare propuse sunt munca temporara, contractul de munca fractionata (cu norma partiala), munca la domiciliu si contractul de ucenicie.

Retail jobs

Prima dintre aceste modalitati permite angajatorilor ca, pentru lucrari cu caracter temporar, sa recurga la serviciile unui agent, in cazul inlocuirii unui salariat cu contract individual de munca suspendat sau in cazul prestarii unor activitati sezoniere.

Perioada de munca temporara nu poate fi mai mare de 12 luni, insa, in anumite conditii, poate fi prelungita, o singura data, pentru o perioada care, adaugata termenului initial, sa nu depaseasca 18 luni.

  • Salariatii care cumuleaza mai multe functii, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, ar putea sa nu mai fie obligati sa declare fiecarui angajator locul unde exercita ocupatia de baza, potrivit ultimei variante a proiectului de modificare a Codului muncii.

Ministerul Muncii are deja noi propuneri la proiectul de act normativ privind modificarea Codului muncii aflat in dezbatere publica din decembrie 2010. Ultima varianta dintre acestea prevede ca orice salariat are dreptul de a cumula mai multe functii, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea, mai scrie MEDIAFAX.
Citeste si:
MApN face angajări pentru Armata Română
MApN face angajări pentru...

Totodata, initiatorii proiectului propun abrogarea alineatului 3 al articolului 35, care prevede ca "salariatii care cumuleaza mai multe functii sunt obligati sa declare fiecarui angajator locul unde exercita functia pe care o considera de baza".

Printre noile propuneri pe care Ministerul Muncii le aduce proiectului de modificare a Codului muncii este si modificarea alineatului 1, litera b a articolului 40, care in prezent stabileste ca angajatorul are dreptul "sa stabileasca atributiile corespunzatoare pentru fiecare salariat, in conditiile legii si/sau in conditiile contractului colectiv de munca aplicabil, incheiat la nivel national, la nivel de ramura de activitate sau de grup de unitati".

Astfel, Ministerul Muncii propune ca angajatorul sa aiba dreptul "sa stabileasca atributiile corespunzatoare pentru fiecare salariat, in conditiile legii".

Citeste si:
Românii vor avea parte de 15 zile libere legale în 2022
Românii vor avea parte de 15...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.