O ampla sectiune dedicata cinematografiei romanesti va fi prezentata in cadrul Festivalului International de Film de la Göteborg, Suedia, desfasurat intre 28 ianuarie si 7 februarie, in parteneriat cu Institutul Cultural Roman (ICR) de la Stockholm, informeaza institutul.

Sectiunea-focus dedicata cinematografiei romane la Festivalul de la Göteborg va cuprinde diverse filme, de la premiere ale anului trecut la pelicule de referinta dinainte de 1989, precum si o retrospectiva de filme experimentale ale regizorului de origine romana Mihail Livada.

Astfel, vor fi prezentate "Aurora", de Cristi Puiu, "Marti, dupa Craciun", de Radu Muntean, "Periferic", de Bogdan George Apetri, "Morgen", de Marian Crisan, "Principii de viata", de Constantin Popescu, si "Capitalism - Reteta noastra secreta", de Alexandru Solomon.

Din cinematografia de dinainte de 1989 au fost selectate "Reconstituirea", de Lucian Pintilie (1968), "Nunta de piatra", de Mircea Veroiu si Dan Pita (1972), "Croaziera", de Mircea Daneliuc (1981), si "Concurs", de Dan Pita (1982).

La acestea se adauga scurtmetrajele "Megatron" de Marian Crisan (2008), "Valuri" de Adrian Sitaru (2007), "Colivia" de Adrian Sitaru (2010), "Lampa cu caciula" de Radu Jude (2006), "Troleibuzul 92" de Stefan Constantinescu (2009) si "Pentru el" de Stanca Radu (2009).

De asemenea, este programata o retrospectiva de filme experimentale semnate de Mihail Livada (1908 - 1992). Acesta a trait cea mai mare parte din viata in Suedia, intr-o relatie cu poeta si artista Rut Hillarh, si este considerat drept unul dintre fondatorii filmului experimental din Suedia. Selectia cuprinde filme scurte realizate intre anii 1950 si 1967.

In continuarea Festivalului International de Film de la Göteborg, ICR Stockholm va organiza a cincea editie a Zilelor Filmului Romanesc la Stockholm, Malmö si Lund.

Citeste si:
15 cele mai bune filme romanesti din ultimii 20 de ani
15 filme romanesti din...

Festivalul International de Film de la Goteborg, cel mai important eveniment cinematografic din tarile scandinave, se va deschide cu filmul norvegian "King of Devil's Island", de Marius Holst, pelicula aflata in competitia principala a evenimentului pentru premiul Dragon.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.