Castelul Tepes din Bucuresti, situat langa Parcul Carol, imobil aflat in domeniul public al statului si care serveste, din 2004, drept sediu al ONCE, va trece in administrarea MApN, potrivit unui proiect legislativ.

Imobilul, aflat in prezent in custodia Oficiului National pentru Cultul Eroilor, va trece la MApN. Scopul este, potrivit notei de fundamentare a proiectului, o mai buna administrare a cladirii, care trebuie sa aiba acelasi regim juridic ca toate celelalte imobile ale ministerului, precum si introducerea in ,,Inventarul bunurilor care alcatuiesc domeniul public al statului aflate in administrarea Ministerului Apararii Nationale", informeaza MEDIAFAX.

Imobilul nu face obiectul cererilor de revendicare sau restituire ori ale unor litigii, nu este grevat de sarcini, nu este inchiriat sau concesionat, potrivit documentului citat.

Oficiul National pentru Cultul Eroilor a fost organizat si functioneaza ca organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, in subordinea Ministerului Apararii Nationale.

Castelul Tepes este situat pe strada Candiano Popescu numarul 6. Cladirea a fost construita in anul 1906, cu ocazia organizarii, pe Campia Libertatii, a Expozitiei Generale Romane, prilejuita de implinirea a 40 de ani de domnie a Regelui Carol I.

Destinatia initiala a edificiului a fost aceea de turn de apa. Cladirea, construita dupa planurile arhitectilor Stefan Burcus si V. Stephanescu, este o reproducere la scara mai mica a Cetatii Poenari, ridicata de Vlad Tepes in judetul Arges.

Incepand din anii de dupa Primul Razboi Mondial castelul a fost transformat intr-o cazarma destinata corpului de garda de la Mormantul Ostasului Necunoscut, aflat in apropiere, in fata Muzeului Militar National.

Dupa 1990, cladirea a fost utilizata drept Corp de garda pentru o subunitate de jandarmi, care indeplinea misiuni de paza la cateva institutii bancare din Capitala.

Citeste si:
Adevarate BIJUTERII arhitecturale! Cele mai FRUMOASE castele din tara
Adevarate BIJUTERII...

Din 30 septembrie 2004, prin Hotararea de Guvern 1585, Castelul Vlad Tepes a devenit sediul Oficiului National pentru Cultul Eroilor. ONCE a lansat in trecut un apel public la donatii si sponsorizari pentru renovarea constructiei.

Proiectul a fost postat pe site-ul MApN la 15 decembrie, aflandu-se in dezbatere publica pentru 30 de zile


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.