In Romania nu exista focare epidemice de gripa, fiind depistate, in perioada 3 - 9 ianuarie, patru cazuri de gripa, dintre care trei de tip AH1N1 si unul de tip AH3N2, care au fost izolate, arata, miercuri, Ministerul Sanatatii.

Cele trei cazuri de imbolnavire cu virusul gripal de tip AH1N1 au fost inregistrate in judetele Iasi (doua) si Maramures (unul), scrie MEDIAFAX.


Barbatul de 61 de ani, din Iasi, care a fost depistat cu gripa de tip AH1N1, a calatorit in Egipt si s-a intors in Romania la inceputul anului, potrivit MS. Pacientul prezinta o forma severa a acestei boli, fiind internat. El prezinta insuficienta respiratorie, este ventilat mecanic si primeste tratament antiviral.

Potrivit datelor transmise de Centrul National de Supraveghere a Bolilor Transmisibile, in saptamana 3 - 9 ianuarie, au fost inregistrate 67.098 de cazuri de infectii respiratorii acute, ceea ce indica o crestere cu 26,8% a numarului de imbolnaviri fata de cel din saptamana precedenta.

Specialistii sustin insa ca incidenta cazurilor de viroza respiratorie din prima saptamana a lui 2011 se incadreaza in nivelul asteptat pentru aceasta perioada, activitatea gripala fiind de intensitate joasa, iar cazurile inregistrate sporadice.

In cadrul campaniei de vacinare gratuita a Ministerului Sanatatii din acest sezon, pana in 9 ianuarie au fost efectuate 1.100.000 de vaccinari antigripale, din care 528.349 (49,9%) la grupa de varsta peste 65 de ani.

In actualul sezon gripal, MS va utiliza 1.300.000 de doze de vaccin gripal pentru imunizarea persoanelor cu risc ridicat de imbolnavire, respectiv cele cu boli cronice in special boli respiratorii si cardiovasculare, boli metabolice, de asemenea copiii si batranii institutionalizati. Prioritate va avea personalul medical, asa cum prevad recomandarile OMS si ECDC.

Si in acest an, campania MS se deruleaza prin cabinetele medicilor de familie si in spitale. Medicii reamintesc faptul ca singura metoda de prevenire a gripei este vaccinarea si ca este obligatorie pastrarea regulilor de igiena personala, in special spalatul pe maini cu apa si sapun.

Citeste si:
Începe vaccinarea antigripală. Cine va beneficia de vaccin...
Începe vaccinarea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.