In primele opt luni ale anului 2005, Inspectia Muncii a efectuat aproape 46.000 de controale la nivelul intreprinderilor mici si mijlocii din toata tara.

Verificarile au vizat activitatea unitatilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca. In urma acestor controale, inspectorii au constatat faptul ca atat angajatorii, cat si angajatii nu cunosc legislatia in vigoare in acest domeniu. Ceea ce i-a determinat pe reprezentantii inspectiei muncii sa aplice legea. Cu alte cuvinte, controalele s-au soldat cu 5.810 sanctiuni contraventionale, in valoare de aproape 55 miliarde de lei, 122 de plangeri penale si 78 de sistari de activitate. Cei de la Inspectia Muncii considera ca aceste masuri extreme vor diminua accidentele de munca.

Si asta pentru ca, doar in primul semestru al acestui an, a fost inregistrat un numar de 2.099 de accidentati, dintre care 136 mortal. Un numar mare de accidente de munca, conform Raportului de Analiza, intocmit de Inspectia Muncii, s-a inregistrat la unitatile din judetul Hunedoara - Petrosani: 182 accidentati reprezentand 8,7% din totalul angajatilor. Pe locul secund clasandu-se Bucurestiul, cu 150 de accidente. Din acelasi raport reiese faptul ca cele mai multe accidente la nivel national se produc in constructii. Pana in acest moment, au fost inregistrate 209, dintre care 21 mortale.

Si asta pentru ca in acest domeniu predomina nerespectarea reglementarilor legale referitoare la securitatea si sanatatea in munca. Inspectorul general din cadrul Inspectiei Muncii, Nicolae Bratu, ne-a declarat ca "activitatea de control in domeniul securitatii a intampinat dificultati legate de modul gresit de percepere al controlului din partea unora dintre partenerii sociali. Multi dintre ei refuzand sa le dea voie inspectorilor sa-si faca treaba, au invocat faptul ca societatea se afla pe o proprietate privata".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.