Medicii romani vor continua sa plece in strainatate si in 2011, pentru ca fenomenul nu poate fi oprit, insa trebuie sa fie luate masuri pentru a fi redus, a declarat, joi, la prezentarea bilantului activitatii pe 2010, ministrul Sanatatii, Ckese Attila.

Cseke Attila a declarat ca in 2010 Ministerul Sanatatii a avut mai multa disponibilitate in a elibera certificate de conformitate decat in anii anteriori. Intrebat daca exodul medicilor va continua si in acest an, ministrul a confirmat acest lucru precizand faptul ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a insemnat, pe acest segment, "porti deschise pentru medici", dar acest lucru nu s-a intamplat doar in Romania, relateaza MEDIAFAX.

"Fenomenul nu poate fi oprit in urmatorii ani, dar trebuie luate masuri pentru a incerca macar sa reducem numarul plecarilor. (...) E un fenomen european"
, a adaugat Cseke Attila, amintind ca din cei peste 8.000 de medici straini din Franta, in 2009, 16 la suta erau belgieni, 14 la suta romani, 12 la suta germani, 10 la suta algerieni si opt la suta italieni.

Ministrul a precizat ca in 2010 a reusit sa obtina deblocarea unui anumit numar de posturi in sistem, tocmai pentru a acoperi o parte din locurile ramase neocupate in urma plecarilor in strainatate.

  • Cati medici ne pleaca din tara?

"In urma deblocarii posturilor din sistem, la mijlocul lunii decembrie 2010, dintre cele 3.072 de posturi deblocate au fost scoase efectiv la concurs 2.760. Dintre acestea, au fost ocupate 1.384 de posturi, iar pentru un numar de 881 de posturi concursurile sunt in curs de derulare, iar 494 de posturi au ramas neocupate"
, a precizat ministrul.

In urma cu o luna, Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) reclamau faptul ca noile criterii de incadrare a cabinetelor medicale din mediul rural vor duce la inchiderea multor cabinete si la pierderea de catre medici a unor sporuri, implicit cresterea numarului de medici care vor pleca in strainatate.

Cele doua organizatii profesionale sustineau, citand statisticile existente, ca pana la jumatatea lui 2010, au cerut certificate de conformitate pentru a putea sa lucreze in strainatate aproximativ 1.000 medici (dintre care 500 in Bucuresti). In 2009, au plecat 1.400 de medici, iar in 2008, 1.200, sustineau cele doua organizatii de profil. Ele aratau ca Franta are 261.000 de medici dintre care 64.683 sunt medici de familie, iar dintre acestia 1.353 sunt veniti din Romania.

Citeste si:
Cum afectează alegerea unui aparat de aer conditionat calitatea vieții
Cum afectează alegerea unui...

  • Cseke Attila: Trebuie un sistem prin care sa stimulam medicii cu rezultate mai bune

Ministrul Sanatatii la mai declarat prezentarea bilantului pe 2010 ca ar trebui ca medicii sa fie scosi din sfera publica, iar in acelasi timp trebuie asigurat un sistem de stimulare a medicilor cu rezultate bune. Acesta a sustinut ca ar trebui decisa scoaterea medicilor din sfera publica, precizand ca spitalele au un buget in care intra un segment de cheltuieli cu personalul, potrivit MEDIAFAX.

Presedintele Traian Basescu a solicitat Guvernului sa introduca in viitorul acord cu Fondul Monetar International un proiect pilot, cu incepere din 2011, privind incheierea unor contracte cu medicii si profesorii, pe baza carora acestia sa fie salarizati in functie de complexitatea activitatii.

Potrivit acestuia, ca urmare a unui astfel de sistem, aceste categorii de persoane nu vor mai fi bugetari si angajati ai statului. "Sa nu mai facem din medici cersetori", a spus Basescu ministrilor. Presedintele a aratat, totodata, ca este necesar ca spitalele fara activitate sa fie inchise sau comasate cu alte unitati medicale.

Citeste si:
Despre Cloud PACS: cum pot utiliza medicii această tehnologie în...
Despre Cloud PACS: cum pot...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.