Ministrul Educatiei a declarat astazi ca in 2011 examenele se vor desfasura exact ca in anul trecut, iar primii elevi care vor beneficia de prevederile noii legi in ce priveste ciclurile scolare vor fi cei care incep clasa a IX-a in anul scolar 2012-2013.

"Toate aceste masuri vor intra in vigoare la momentul oportun. Parintii mai trebuie sa stie ca avem baza legala pentru a elabora un nou curriculum, toceala nu isi mai are locul. Aceasta este prioritatea zero a Ministerului", a precizat Funeriu, potrivit MEDIAFAX.

Acesta a adaugat ca noua lege a educatiei va introduce obligativitatea invatamantului de 10 ani, care se va finaliza la implinirea varstei de 16 ani a copilului, aceasta fiind si varsta legala la care cetatenii pot intra in campul muncii
.

Totodata, fiecare copil roman va incepe scoala la sase ani printr-un an pregatitor, iar clasa a IX-a va intra in ciclul gimnazial pentru elevii care incep clasa a cincea in 2011-2012.

"Pentru cei care intra in clasa a V-a in anul scolar 2011-2012, admiterile la liceu si bacalaureatul vor fi modificate. Bacalaureatul se va da din probe transdisciplinare, ceea ce inseamna cu nu vom mai avea separarea intre materii, ci o proba de stiinte cu aspecte legate, spre exemplu, de biologie, fizica, chimie. Intrarea la liceu va tine cont de portofoliul elevului in proportie de 70 la suta, iar 30 la suta va fi reprezentat de examenul de admitere specific fiecarui liceu", a adaugat ministrul Educatiei.

De asemenea, numarul maxim de ore petrecut de elev la scoala intr-o saptamana a fost micsorat, fiind de 20 de ore pe saptamana pentru ciclul primar, 25 de ore pentru gimnazial si 30 de ore pentru liceu. Potrivit ministrului, un rol important in viata scolara il va avea, odata cu aplicarea noii legi a educatiei, si sportul, intrucat "este necesar in aceasta epoca".

Presedintele Traian Basescu a semnat, marti, decretul pentru promulgarea Legii educatiei, la scurt timp dupa ce Curtea Constitutionala a declarat ca actul normativ adoptat prin asumarea raspunderii Guvernului este constitutional.

Citeste si: Educatia lui Basescu: Fara fabrici de diplome


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.