Pentru a ne monitoriza starea de sanatate, medicii recomanda un set de analize pe care fiecare dintre noi ar trebui sa le faca la inceput de an.

Medicii afirma ca analizele precum hemoleucograma, glicemia, sumarul de urina, colesterolul si masurarea transaminazelor sunt teste pe care fiecare dintre noi ar trebui sa le faca la inceputul fiecarui an.

Potrivit dr. Marina Luculescu, medic de familie, cu ajutorul acestora ne monitorizam starea de sanatate. "Aceste analize sunt necesare pentru depistarea si tratarea rapida a bolilor aflate in faze incipiente, comparativ cu afectiunile care sunt descoperite in stare avansata. Tot ce trebuie sa faca pacientii este sa se prezinte la medicul de familie, iar in urma unui control general, care presupune printre altele luarea tensiunii, specialistul ii da pacientului o trimitere ca sa isi faca acest set de analize", mentioneaza dr. Luculescu, potrivit Gandul.

Hemoleucograma este o analiza la sange care ofera informatii despre numarul de globule albe si rosii din sange si despre cantitatea totala de hemoglobina din sange. Testul furnizeaza diagnostice pentru numeroase boli, rezultatele putand reflecta probleme cu volumul sangelui din cauza deshidratarii. In plus, aceasta analiza mai poate indica infectii acute sau cronice si alergii. Valoarea normala a hemoglobinei in cazul barbatilor este de 13.8 - 17.2 g/dl, iar la femei, valoarea normala este de 12.1 - 15.1 g/dl.

Masurarea glicemiei
este un test simplu, care se recomanda a fi efectuat dimineata inainte de masa, deoarece in acea perioada nivelul glicemiei din sange este mai ridicat din cauza eliberarii hormonilor hiperglicemianti in organism. Nivelul glucozei din sange poate varia in functie de mai multe aspecte, printre care dieta, activitatea fizica, diferitele boli de care suferim, tratamentele medicamentoase pe care le urmam sau stresul. Potrivit medicilor, lucoza constituie cea mai importanta sursa de energie pentru organismul uman.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.