Este un moment in care are loc infruntarea dintre vechiul si noul an, un moment in care timpul se opreste in loc pentru a-si putea continua curgerea, un moment in care timpul "se reinnoieste", anul vechi se "ingroapa", anul vechi se "ingroapa", iar cel nou abia se naste
Potrivit Garbo, noaptea trecerii dintre ani este un moment aparte in multe din culturile lumii. Noaptea trecerii dintre ani este un moment magic si in traditia populara romaneasca. Este un moment in care are loc infruntarea dintre vechiul si noul an, un moment in care timpul se opreste in loc pentru a-si putea continua curgerea sa permanenta, un moment in care timpul “se reinnoieste”, anul vechi se “ingroapa”, iar cel nou abia se naste. Este cunoscut de aceea si sub numele de "Ingropatul Anului".
  • Conform unei credinte din popor, pentru a alunga spiritele rele si a primi cum se cuvine noul an in casa ta, nu trebuie sa astepti Revelionul in liniste, ci in zgomot si voie buna, cu usile larg deschise. De asemenea, este interzis sa plangi in prima zi a anului daca nu vrei sa ai parte de lacrimi si ghinion pe tot parcursul anului.
  • Pestele este una din mancarurile menite sa iti aduca prosperitatea si sa-ti asigure o trecere lina si usoara in anul care vine. Consuma un mar in ajunul Anului Nou si vei avea parte de sanatate pe tot parcursul anului, ne invata traditia. Si strugurii au o semnificatie aparte in seara de Revelion. Fiecare din cele 12 boabe de struguri consumate de Revelion semnifica prosperitatea in cele 12 luni ale anului care vor urma. Pe de alta parte, carnea de pasare nu este deloc considerata aducatoare de noroc. Precum pasarile de curte care scormonesc pamantul pentru a-l imprastia, tot astfel se crede ca se imprastie prosperitatea si binele din casa in care se serveste carne de pasare.
  • Se crede ca in noaptea Anului Nou animalele capata grai de la Dumnezeu si vorbesc intre ele. Fiinta umana care le poate auzi insa isi va gasi sfarsitul in anul respectiv. Tot in noaptea de 31 spre 1, batranii spun ca aprinderea unei lumanari sau a unei candele sub icoana pana se lumineaza de ziua are rostul de a-l indupleca pe Dumnezeu pentru a-ti da un an usor si luminos.
  • In anumite sate ale tarii noastre, in aceasta noapte magica, se mai pastreaza inca obiceiul ghicirii in stele de catre fetele tinere, care doresc sa isi gaseasca alesul. Tinerele ies in afara casei si se uita pe cer, numarand noua stele. Daca ultima stea, cea de-a noua, este mai mare si mai stralucitoare decat celelalte, inseamna ca ursitul fetei care numara va fi un barbat ales, deosebit. Dupa ce termina de numarat, fata respectiva se adreseaza stelei respective pentru a o ajuta sa-si intalneasca ursitul.

Descopera alte traditii si obiceiuri pe Garbo.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.