O treime dintre alimentele si bauturile alcoolice consumate de romani sunt din productia proprie si numai doua treimi provin din comert, cel mai mare autoconsum inregistrandu-se la oua, unde populatia cumpara mai putin de jumatate din cantitatea totala.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS) pentru trimestrul al treilea, un roman a consumat, in medie, 13,12 oua pe luna, cantitate din care doar 5,63 de oua au fost cumparate, ceea ce inseamna ca, in medie, 7,5 oua au provenit din productia proprie, respectiv 57% din total.

Pe locul secund ca pondere a autoconsumului se situeaza legumele, respectiv 35,12% din cantitatea medie consumata. Din 9,31 kilograme de legume consumate lunar de o persoana, aproape 3,3 kilograme sunt produse in gospodarii pentru consum propriu, potrivit MEDIAFAX.

Totodata, romanii consuma in medie 6,13 litri de lapte pe luna, dintre care doar 4,07 litri sunt cumparati, iar 2,06 litri provin din gospodarie, ceea ce inseamna un autoconsum de 33,6% din total.

Ponderi importante se regasesc si in cazul fructelor, cu 33,52%, si a bauturilor alcoolice, unde cantitatea produsa pentru consum propriu acopera 33,3% din total. Astfel, un roman consuma lunar putin peste 2 litri de bauturi alcoolice, din care 0,7 litri sunt din productie proprie. Autoconsum ridicat se mai inregistreaza si la cartofi, cu 31,2% (1,03 kg dintr-un total de 3,3 kg medie lunara), si la branza si smantana, cu 30,6%.

Ponderi mai reduse ale autoconsumului sunt la paine, unde 90% din cantitate provine din comert, ciocolata si produsele zaharoase (83% din comert), precum si apa minerala si bauturile nealcoolice (87% din comert).


Despre autor:


Abonează-te pe

Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.