De Sarbatori, persoanele care postesc cad in capcana carbohidratilor, adica fac exces de paine, paste fainoase si cartofi. Afla cateva reguli pentru o alimentatie echilibrata

Perioada a purificarii sufletesti, postul poate fi un bun prilej pentru detoxifierea organismului sau, dimpotriva, o perioada in care luam in greutate si pierdem din energie. Aceste lucruri depind numai de modul de alimentatie pe care alegem sa il urmam.
Un prim aspect de care trebuie sa tinem cont este echilibrul nutritional, deoarece organismul are nevoie de toate grupele de nutrienti: carbohidrati, proteine si grasimi.

  • Capcane de evitat

„Cei mai multi dintre cei care postesc cad in capcana carbohidratilor. Adica, fac exces de paine, paste fainoase si cartofi care, desi sunt alimente necesare organismului, trebuie consumate cu moderatie” ne sfatuieste Dr. Corina Zugravu, medic primar nutritie si igiena alimentara. In plus, pe langa carbohidrati este important sa includem in alimentatia fructe preferabil in stare cruda, legume, cele mai sanatoase sunt cele crude sau cele gatite in aburi, si grasimi. Mai ales in perioada postului trebuie sa fim atenti sa suplinim lipsa grasimilor animale cu grasimi vegetale, tinand cont de faptul ca putem consuma carne de peste numai arareori.

  • Reguli de respectat

Si fiindca postul inseamna in primul rand purificare sufleteasca si abia apoi restrictie alimentara, trebuie sa tinem cont ca putem respecta rigorile acestei perioade fara sa ne infometam si fara sa ne periclitam sanatatea. Asadar, trebuie sa avem grija ca gustarile dintre mese sa nu lipseasca.

„Spre exemplu, in timpul zilei, putem alege cereale integrale cu miere sau sandwich-uri cu margarina tartinabila de noua generatie care are un continut bogat in Omega 3 si Omega 6. O alta varianta ar mai fi si fructele oleaginoase sau semintele care au un aport nutritiv deosebit, fiind surse importante de minerale, fibre si grasimi bune. Nucile, migdalele, fisticul, semintele de dovleac sau floarea soarelui, merele sunt doar cateva exemple de gustari potrivite perioadei postului. De asemenea, citricele sunt surse importante de vitamine de care organismul nostru are nevoie mai mult ca oricand in aceasta perioada” este de parere Dr. Corina Zugravu.

Vitala este si hidratarea. Supele de legume, ceaiurile, sucurile naturale de fructe si nu in ultimul rand apa nu au voie sa lipseasca din nutritia zilnica, mai ales in perioada postului
.

Citeste si:
Cum organizezi o nuntă la conac: 5 sfaturi utile
Cum organizezi o nuntă la...

Sursa: Garbo.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.