Ca in fiecare an, cu precadere in cei electorali, politicienii folosesc din plin sarbatoarea Cuvioasei Parascheva pentru acumularea de capital.

Inghesuiala este mare in prim-planul ecranului. Fiecare parlamentar imbraca pentru cateva ore hainele cernite, luand "fata de inmormantare nr. 1", si se buluceste catre moastele sfinte, unde face cruci cu duiumul, doar cand simte obiectivul camerei de luat vederi. Anul acesta, Parlamentul Romaniei a luat decizia de a se lua o zi libera pentru ca politicienii sa ajunga nestingheriti la baia de sfintire. Din pacate, unul dintre momentele cele mai importante ale Sarbatorilor Iasiului din acest an a fost scutit de fariseismul politic. "Calea Sfintilor", procesiunea in premiera pentru Moldova a moastelor Cuvioasei Parascheva si ale Sfantului Apostol Pavel, care a avut loc ieri, s-a desfasurat in cel mai pios mod de sute de mii de romani sositi cu gandul numai la Dumnezeu din toate colturile tarii.

"Calea Sfintilor" - purgatoriu pentru sufletele chinuite

Ieri dimineata la ora 9.00, Catedrala Mitropolitana de la Iasi a fost luata cu asalt de sute de mii de pelerini care au participat la cea mai mare procesiune ortodoxa a timpurilor noastre. Moastele sfinte ale Cuvioasei Parascheva si ale Sfantului Apostol Pavel au fost scoase din biserica si purtate de inalti preoti pe strazile din imprejurimile catedralei. Procesiunea a continuat spre Palatul Culturii, unde IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a spus o rugaciune, dupa care moastele au fost duse inapoi la Catedrala mitropolitana. "A fost ceva de neimaginat. Pot sa va spun ca am simtit Duhul Sfant pogorat asupra noastra. Este cea mai impresionanta slujba la care am participat vreodata", povestea, cu lacrimi in ochi, Georgeta Folea din Braila, o credincioasa care vine la Iasi de noua ani, de cand municipalitatea organizeaza Hramul Cuvioasei Parascheva. La o ora si jumatate de la scoaterea lor din biserica, moastele au fost asezate pe amplasamentul special amenajat in fata Catedralei Mitropolitane, unde credinciosii se pot inchina pana luni, 17 octombrie.

Imediat dupa incheierea acestei slujbe, in curtea Catedralei Mitropolitane au avut loc sfintirea apei (Agheasma Mica) si Sfantul Maslu. La Sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, anul acesta va fi prezent si Patriarhul Teoctist, care astazi va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii "Al. I. Cuza", urmand ca a doua zi sa oficieze Sfanta Liturghie de vineri dimineata a Cuvioasei, precum si slujba de canonizare a lui Dosoftei, Mitropolitul Moldovei in sec. XVII.

Pelerini politici

In acest an, la Sarbatorile Iasiului si-au anuntat prezenta presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu si majoritatea parlamentarilor, atat ai Puterii, cat si ai Opozitiei, intr-o aglomeratie politica fara precedent pentru capitala Moldovei. "Grupul de rugaciune functioneaza pe langa Comisia de Invatamant a Camerei Deputatilor si, la ora actuala, are 20 de membri, numai deputati, de toate confesiunile si din mai multe partide. Este mai mult un grup de discutii, care se intruneste saptamanal, iar aici se discuta teme religioase. Astfel de grupuri de rugaciune functioneaza si in strainatate", a scapat deputatul PSD Mihai Dumitriu, fost primar al unei localitati din Iasi. Deputatul PSD s-a ocupat de cazarea colegilor la hotelul ISJ Iasi.

Deputatii "pelerini" sosesc astazi la Iasi si, inainte de a se inchina la moaste, vor fi oaspetii calugarilor de la Manastirea Hadambu. Vineri, ei vor fi primiti de IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si vor participa la slujba Sfintei Liturghii, apoi la masa festiva organizata cu ocazia Hramului Catedralei Mitropolitane. Pe langa cei 14 deputati din "grupul de rugaciune", pe lista PNL Iasi mai figureaza alti 12 parlamentari ai acestui partid, in frunte cu ministrii Mihai Razvan Ungureanu si Gheorghe Flutur. Anul trecut, desi a fost an electoral, Hramul Cuvioasei Parascheva a fost confiscat in totalitate de parlamentarii PSD, care au lansat saci de promisiuni in frunte cu Adrian Nastase, chiar la capataiul Sfintei. "Nu prea le-a ajutat Dumnezeu. Se vede treaba ca erau numai desertaciuni. De-asta a ratat Nastase Presedintia", radea printre dinti unul dintre parlamentarii care au trecut imediat in barca Puterii cum a pierdut PSD alegerile.

Frigul face primele victime printre pelerini

Medicii ieseni au dat piept cu primii pelerini. Cativa credinciosi veniti la Iasi de la sute de kilometri pentru a se inchina la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva si ale Sfantului Apostol Pavel au ajuns la Spitalul de Urgente Iasi dupa ce au lesinat. Medicii spun ca starea lor s-a inrautatit din cauza postului si a frigului. Noaptea trecuta, la acest spital au fost aduse cu ambulanta zece persoane care au necesitat ingrijiri medicale. "Erau barbati cu varste intre 25 si 50 de ani, care au ajuns in stari de lipotimie, ca urmare a faptului ca nu au mancat si au fost expusi o perioada indelungata temperaturilor scazute. Unii dintre ei bausera ceva inainte, nesemnificativ din punct de vedere cantitativ, dar suficient cat sa li se faca rau si sa lesine. In plus, erau si raciti", a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, purtatorul de cuvant al Spitalului de Urgente Iasi.

Nici unul dintre pelerini nu a ramas internat. Dupa ce li s-a administrat glucoza, starea lor s-a imbunatatit si s-au putut intoarce printre ceilalti credinciosi. Chiar in ziua praznuirii Sfintei Cuvioase Parascheva, 10.000 de pelerini vor devora peste 60.000 de sarmale. Reprezentantii Primariei Iasi vor imparti bonuri pelerinilor in aceasta seara. "Pe langa sarmale, restaurantele din Iasi vor oferi 500 de litri de vin, 500 de litri de bere si 700 de sticle de suc", a declarat Constantin Neculau, viceprimarul Iasiului.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.