Pentru ca reteaua electronica de comunicare ar putea fi in pericol din cauza bataliei care a izbucnit intre cei care o guverneaza.

SUA vor sa detina in continuare rolul-cheie in retea, in timp ce alte state cer mai mult control. Comisia Europeana a avertizat ca, in cazul in care nu se ajunge la un compromis, Internetul este in pericol. Viviane Reding, comisarul european pentru IT, a declarat ca exista tari, cum ar fi Rusia, China, Brazilia si cateva tari arabe, care si-ar putea crea propriile versiuni de Internet, ceea ce inseamna ca ceea ce acum este unic si controlat de americani va disparea. Guvernul SUA controleaza, prin Departamentul Comertului, ICAAN, corporatia care reuneste toate DNS-urile din lume (sistemul prin care se acorda numele domeniilor de Internet). In fata perspectivei de a pierde controlul asupra claselor de IP-uri de Internet si a numelor de domenii, Washingtonul a anuntat ca intentioneaza sa-si mentina rolul determinant asupra activitatii ICAAN.

Michael Gallangher, consilierul lui Bush pe probleme de Internet si directorul Administratiei Nationale de Telecomunicatii si Informatica, a subliniat ca, de la crearea ICAAN, in anii 60, Departamentul american al comertului nu s-a amestecat niciodata in deciziile sale. "Internetul ramane cea mai stabila retea mondiala, care se dezvolta incontinuu", a declarat David Gross, reprezentantul american la ultimul summit in domeniu, desfasurat la Geneva.