Reprezentantii unor ONG-uri care promoveaza drepturile romilor ameninta ca vor reclama puterea de la Bucuresti presedintelui american Barack Obama pentru ca aproba schimbarea denumirii de rom in tigan, fapt similar, in opinia activistilor, cu legiferarea "cuvantului peiorativ �nigger�".

Intr-un comunicat de presa de vineri, reprezentantii ONG-urilor acuza Guvernul ca "are apucaturi totalitariste", sustinand ca Executivul incalca articolul 6 din Constitutia Romaniei , cel care prevede ca "statul recunoaste si garanteaza persoanelor apartinand minoritatilor nationale dreptul la pastrarea, la dezvoltarea si la exprimarea identitatii lor etnice, culturale, lingvistice si religioase", precum si ca masurile de protectie luate de stat pentru "pastrarea, dezvoltarea si exprimarea identitatii persoanelor apartinand minoritatilor nationale trebuie sa fie conforme cu principiile de egalitate si de nediscriminare in raport cu ceilalti cetateni romani".

Semnatarii documentului - Alianta Civica a Romilor din Romania (ACRR), Romani CRISS, Centrul pentru Educatie si Dezvoltare Sociala (CEDS) si Policy Center for Roma and Minorities - considera ca decizia Guvernului Romaniei de a adopta un Memorandum prin care aproba initiativa legislativa a deputatului PDL Silviu Prigoana de a schimba oficial denumirea membrilor etniei din "romi" in "tigani" este "inacceptabila", transmite MEDIAFAX.

"Consideram ca institutiile Romaniei incalca in mod flagrant drepturile fundamentale garantate de Constitutia Romaniei si tratatele internationale la care Romania a aderat. (...) Aceasta decizie se inscrie in registrul actiunilor specifice regimurilor autoritare si totalitare, care urmareste stigmatizarea grupurilor minoritare si restrangerea drepturilor civile", se arata in comunicatul ONG-urilor.

Acestea tin sa aminteasca Executivului de obligatia de a respecta Conventia-Cadru a Consiliului Europei pentru Protectia Minoritatilor Nationale, "care consfinteste dreptul la autoidentificare", si ameninta ca membrii uneia dintre ele, ACRR, vor adresa o scrisoare deschisa presedintelui SUA, Barack Obama, in care vor sublinia faptul ca Guvernul, Academia Romana si chiar seful statului "sustin o initiativa care ar fi echivalentul legiferarii in Statele Unite ale Americii a cuvantului peiorativ «nigger» (cioroi) ca denumire a comunitatii afro-americane din SUA".

Citeste si:
Copiii din Daneș pot numi acasă școala renovată de un ONG cultural
Copiii din Daneș pot numi...

In final, ONG-urile solicita ferm o pozitie oficiala in aceasta chestiune din partea Grupului Minoritatilor Nationale din Parlament, dar si din partea Uniunii Democratice a Maghiarilor din Romania, cerandu-le "sa fie solidari cu minoritatea roma".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.