Prin ce se manifesta depresia sau tulburarea afectiva de sezon?

Depresia sau tulburarea afectiva de sezon, asa cum este denumita aceasta afectiune in literature de specialitate, se manifesta printr-o stare de disconfort psihic si fizic, pe care de regula o resimtim la trecerea de la anotimpul cald, la cel rece.

  • Femeile, cel mai afectata de depresia de toamna

Depresia de toamna este cauzata de dereglarea ceasului biologic intern, datorita scurtarii zilelor si a scaderii luminii solare. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cel mai afectate de depresia de toamna sunt femeile, peste 70% dintre ele resimtind efectele negative ale acesteia: tulburari afective si de somn, dificultati de concentrare, pierderea interesului pentru orice gen de activitate, cresterea apetitului pentru dulciuri, iritabilitate, oboseala si lipsa de energie.

Depresia de toamna netratata conduce, in timp, la deteriorarea relatiilor interumane si la aparitia unor afectiuni grave, cum ar fi bolile psihice si cardio-vasculare. Pentru a putea preveni si trata acest tip de depresie, trebuie sa intelegem procesele interne care conduc la aparitia sa.

Ritmul circadian, recunoscut si sub numele de “ceas biologic intern”, este mecanismul responsabil de adaptarea biochimica, fiziologica si comportamentala a organismului la schimbarile ce intervin zi de zi, fiind influentat direct de nivelul neurotransmitatorilor melatonina si serotonina din organism.

Citeste articolul integral pe Healthy.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.