Comisia permanenta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru relatia cu UNESCO sustine includerea sitului Rosia Montana in patrimoniul mondial a organizatiei.
"Comisia permanenta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru relatia cu UNESCO se angajeaza sa sustina includerea sitului Rosia Montana pe lista tentativa prin toate mijloacele aflate la dispozitia sa", se arata in documentul remis ca replica la criticile unui expert britanic privind aceasta initiativa.

"Statul roman, semnatar al Conventiei Mondiale pentru Patrimoniu, prin institutiile abilitate, este cel care decide obiectivele pasibile sa fie incluse in patrimoniul cultural universal, respectiv introducerea sitului Rosia Montana pe lista tentativa a UNESCO", mentioneaza comunicatul, transmite MEDIAFAX.


"Opinia domnului arhitect Dennis G. Rodwell, membru ICOMOS, contravine cu rezolutiile adoptate de Consiliului International pentru Monumente si Situri (ICOMOS) - organism responsabil cu evaluarea monumentelor propuse pentru fi inscrise pe lista patrimoniului mondial al UNESCO - prin care se face apel la autoritatile nationale si la comunitatea internationala de a interveni pentru a asigura o protectie adecvata acestui sit", se mai arata in documentul care subliniaza: "Dat fiind faptul ca raportul a fost intocmit la cererea companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), ridica semne de intrebare privind obiectivitatea acestuia, reprezentand strict punctul de vedere al dl. arh. Rodwell".
Retail jobs

Rosia Montana Gold Corporation afirma, intr-un comunicat de presa de luni, ca un arhitect britanic, expert UNESCO si membru ICOMOS, dar si consultant al Diviziei Patrimoniu Cultural si al Centrului Mondial al Patrimoniului, sustine ca includerea Rosiei Montane in patrimoniul UNESCO este "nefondata".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.