Orasul de pe Bega traverseaza o perioada de dezvoltare similara celor prin care a trecut sub administratie austriaca, ungara sau romaneasca. Urmind modelul propus pentru Bucuresti, capitala Banatului se va transforma in metropola.
Populatia Timisoarei se va dubla, iar suprafata sa va fi de trei ori mai mare in anul 2050. Arhitectii au facut o proiectie peste timp a orasului, plecind de la imagini luate in 2003 din satelit, care demonstrau ca urbea stagneaza, in vreme ce localitatile periurbane s-au extins, prin construirea unor adevarate cartiere noi de vile, pina la granita cu Timisoara. Singura solutie viabila pentru deblocarea orasului ar fi transformarea Timisoarei in metropola. Potrivit arhitectului-sef al Timisoarei, Radu Radoslav, metropola ar urma sa includa 12 comune, pe o raza de 30 km in jurul orasului.

De asemenea, construirea de sosele cu patru benzi si a unor parcari sub- si supraterane sint obligatorii pentru descongestionarea traficului tot mai aglomerat din Timisoara. Planurile arhitectilor sint insa departe de a deveni realitate, primarii comunelor vizate temindu-se ca le vor fi desfiintate primariile. Silaghy Gheza, edilul primei comune din tara dotate cu camere de supraveghere video si cu politie comunitara rurala - comuna Dumbravita - de exemplu, a declarat pentru "Cotidianul" ca nu l-ar incinta ideea de a fi absorbit de Timisoara, avind in vedere modul de invidiat in care comunitatea locala se autogospodareste in momentul de fata. Lamurirea acestor probleme va cadea in sarcina Consiliului Judetean Timis, care a creat un Consiliu Metropolitan, in noiembrie 2004, tocmai cu scopul de a studia modalitatile de extindere a capitalei judetului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.