Intrarea in spatiul Schengen ar putea duce la cresterea imigratiei ilegale si a criminalitatii

Desfiintarea de facto a frontierelor cu Ungaria si Bulgaria le va face viata mai usoara transportatorilor si turistilor, insa ar putea contribui la crestere criminalitatii si imigratiei ilegale, scrie Capital.ro.

Daca exportul de criminalitate locala spre tarile UE devenise foarte facil dupa 2007, din martie 2011 am putea asista la acutizarea unui fenomen deja destul de raspandit, si anume traficul de carne vie. Dupa desfiintarea controalelor la frontierele cu Ungaria si Bulgaria, va fi mult mai simplu pentru traficanti sa-si transporte victimele, chiar si minore, spre bordelurile sau taberele de munca din strainatate. Astfel, se pot inmulti si cazurile de copii rapiti de catre unul dintre parinti si dusi peste granita.

Exista la nivelul autoritatilor si o ingrijorare in ceea ce priveste importul de criminalitate si terorism. Sursa principala ar putea fi reprezentata de celelalte state din spatiul Schengen, in conditiile in care va fi mult mai usor pentru un asasin platit bulgar, pentru un mafiot italian, pentru un traficant de droguri spaniol ori pentru un fundamentalist islamic parizian sa intre si sa iasa din tara fara sa stie nimeni.

  • Mii de locuri de munca desfiintate
Sporirea vigilentei pe granitele extracomunitare vine insa cu un pret. „O parte din personalul Politiei de Frontiera, mai exact 4.100 de persoane, se va transfera pe posturile vacante din politia nationala sau din alte structuri ale MAI, iar o alta parte va fi transferata la frontiera externa, in vederea intaririi acesteia, conform optiunilor exprimate“, explica recent, pentru hotnews.ro, Marian Tutilescu, seful Departamentului Schengen din MAI.

Citeste si: Care stat vrea amanarea aderarii Romaniei la spatiul Schengen?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.