Dintre cele 11.686 de cazuri de abuz inregistrate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului in 2009, 1.326 au reprezentat abuz fizic, 1.151 abuz emotional, 572 abuz sexual si 8.101 cazuri de neglijare in familie. Abuzul asupra copilului, fizic sau emotional, are consecinte dramatice asupra dezvoltarii psiho-sociale ulterioare.

La nivel national, exista o predilectie a abuzului asupra copilului in regiunile nord-est: 607 cazuri de abuz din 3040 reprezentand totalul cazurilor de abuz raportate in anul 2009, si respectiv sud-est: 548 de cazuri. In cadrul centrelor de consiliere ale Salvati Copiii sunt inregistrate peste 350 cazuri pe anul 2010: 88 abuz emotional, 53 abuz fizic, 34 abuz sexual, 21 neglijare in familie, 14 trafic sau risc de trafic si 140 alte tulburari comportamentale.

Pe 19 noiembrie, zi in care la nivel international este marcata Ziua Mondiala de Prevenire a Abuzului asupra Copiilor, Organizatia Salvati Copiii Romania trage un semnal de alarma asupra repercusiunilor severe pe care abuzul asupra copilului le are asupra intregii dezvoltari psiho-emotionale ulterioare. „Atunci cand sunt in mod frecvent confruntati cu situatii de abuz, copiii devin retrasi, nesiguri, lipsiti de incredere in sine si in ceilalti, au un randament scolar scazut si manifesta dificultatii de comunicare cu cei de aceeasi varsta pe care ii evita ori fata de care devin agresivi.” declara Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al Salvati Copiii.

  • Unul din 5 copii din Europa sufera de abuzuri sexuale

40 de tineri mor zilnic in tarile europene din cauza violentei, iar din 10 morti violente in randul tinerilor, patru sunt provocate de cutite sau alte obiecte contondente
, potrivit raportului asupra violentei juvenile realizat de Organizatia Mondiala pentru Sanatate, in septembrie 2010. In cadrul aceluiasi context, unul din cinci copii sufera abuzuri sexuale in Europa, potrivit unei statistici a Consiliului Europei.

Salvati Copiii anunta ca centrele de Consiliere pentru Parinti sunt servicii publice gratuite, dezvoltate la nivel comunitar, care isi propun promovarea, dezvoltarea si implementarea de servicii imbunatatite de parenting, pentru a asigura integrarea parintilor intr-un program de consiliere („parenting”), inainte ca dificultatile din relatia copil-parinte sa il plaseze pe copil intr-o situatie de risc.

Citeste si:
Cum ne dau copiii lecții de viață?
Cum ne dau copiii lecții de...

Centrele beneficiaza de echipe multidisciplinare, formate din psihologi, psihiatri, asistente medicale, asistenti sociali, psihopedagogi, ce ofera servicii specializate intr-un mediu prietenos, accesibil si nestigmatizat. Pentru mai multe informatii accesati consiliere-parinti.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.