Doi copii de cinci zile, respectiv doi ani si un adolescent de 17 ani au ajuns la spital, vineri seara, dupa ce trei politisti au folosit gaze lacrimogene intr-o tabara de romi romani din Lyon.

Incidentul s-a petrecut vineri, in jurul orei 19.00, intr-un cartier din Lyon, pe strada Vienne, unde locuiesc aproximativ 30 de romi de origine romana. Dupa ce au fost evacuati din mahalaua Part-Dieu, s-au inghesuit in garajele dintr-o curte de pe strada Vienne, relateaza MEDIAFAX.

Un echipaj de politie, compus din trei agenti imbracati in uniforme, a venit la fata locului. Dupa un scurt dialog in care romilor li s-a comunicat ca nu trebuie sa intarzie plecarea lor de acolo, politistii ar fi plecat, dar in apropiere s-au trezit cu un caine care si-a aratat coltii.

"Acest lucru s-a intamplat in exterior, la 30 de metri de garaje"
, sustine politia, fara a da vreo explicatie referitoare la animalul care nu a mai fost de gasit.

Pe de alta parte, locuitorii din tabara improvizata sustin ca nu au avut niciodata un caine si au sustinut, socati, ca doi politisti au folosit gaze lacrimogene de la distanta de cinci metri de un grup de 15 persoane, adunate intre doua randuri de garaje, si apoi au fugit.

  • Un activist, care in momentul acela se afla in garajul uneia dintre familii, a povestit ca fumul a intrat in garaje, toata lumea iesind in strada, pe trotuar. "Multe persoane plangeau, altele vomitau", a declarat acesta.

El a chemat pompierii care au intervenit. "Au luat la urgenta un bebelus de cinci zile, un altul de doi ani si un adolescent de 17 ani", a povestit activistul.

Tatal copilului de doi ani a explicat ca fiul sau a vomitat si ca sotia lui a trebuit sa-l insoteasca la spital.

Pompierii au revenit in jurul orei 20.30 pentru a prelua si o femeie in varsta, careia i se facuse rau, dar aceasta a refuzat sa mearga la spital.

  • Gilberte Renard, din echipa Medecins du Monde, a sosit la fata locului dupa incident, catalogand interventia politistilor ca fiind "inadmisibila".

"Sunt aproape trei saptamani de cand am fost aici pentru a ajuta familiile si niciodata nu am vazut un caine si nimeni nu mi-a pomenit de asa ceva. Politia i-a gazat pentru a pune presiune asupra lor, deoarece cativa vecini s-au plans ca e zgomot", a afirmat aceasta.
Citeste si:
Care este starea de sănătate a Mioarei Roman, după externarea din...
Care este starea de sănătate...

Cat despre o eventuala evacuare in viitorul apropiat, Gilberte Renard sustine ca nu ar trebui sa se intample, deoarece nu a fost primita nicio notificare de la tribunal.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.