La presiunile Consiliului Europei, ministrul educatiei si cercetarii, Mircea Miclea, a decis sa elaboreze si sa aprobe un nou program de reintegrare scolara pentru cetatenii care nu au finalizat studiile din invatamantul obligatoriu. Mai exact, pentru prima data, un ministru al educatiei a semnat ordinul privind dispunerea programului "A doua sansa pentru invatamantul primar", care are ca scop "sprijinirea copiilor, tinerilor si adultilor pentru inceperea sau continuarea studiilor primare", asa cum se precizeaza intr-un comunicat de presa al Ministerului Educatiei.

In acest an scolar, aceasta actiune are un caracter experimental si este finantat din bani europeni, prin Programul Phare "Acces la educatie al grupurilor dezavantajate". Asadar, de aceasta finantare pot beneficia persoanele care au depasit cu el cel putin patru ani varsta de scolarizare corespunzatoare invatamantului primar si care se afla intr-una din urmatoarele situatii: "nu au parcurs nici o clasa de gimnaziu sau care au abandonat pe parcurs si au depasit varsta maxima legala pentru reinscrierea in invatamantul primar". Pentru aceasta categorie de "elevi", primul semestru a inceput de ieri si se incheie pe 10 februarie 2006, iar semestrul 2 se va derula in perioada 20 februarie-16 iunie 2006.

De asemenea, forma de organizare a procesului de invatamant poate fi in regim de zi, seral, comasat, conform deciziei luate de catre consiliul de administratie al fiecarei scoli, impreuna cu elevii inscrisi in program. In functie de necesitatile locale, Programul "A doua sansa pentru invatamantul primar" se va putea desfasura in limba minoritatilor nationale, in conditiile in care exista minimum opt solicitari in acest sens, consemnate in cererile de inscriere si daca unitatea de invatamant poate asigura resursele umane necesare si traducerea, prin eforturi proprii, in limba minoritatii nationale, a materialelor elaborate in cadrul programului. Ministerul Educatiei va extinde acest program la nivel national incepand cu anul scolar 2006-2007.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.