Judecatoria Beius l-a condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare pe seful Sectiei de Terapie Intensiva a Spitalului Municipal Beius, Vladimir Topala, acuzat de moartea unei tinere in timpul unei operatii de cezariana, in timp ce colegul sau, ginecologul Radu Scridon, a fost achitat.

Dupa un proces care a durat peste doi ani, Judecatoria Beius s-a pronuntat, vineri, in cazul a doi medici din cadrul Spitalului "Episcop Nicolae Popovici" din Beius, acuzati de ucidere din culpa dupa moartea Marcelei Gruie, o tanara de 29 de ani, in timpul unei operatii de cezariana, scrie MEDIAFAX.

Instanta l-a achitat pe medicul sef al Sectiei de Obstetrica Ginecologie, Radu Scridon, insa a dispus condamnarea anestezistului Vladimir Topala, seful sectiei de Terapie Intensiva, la trei ani de inchisoare cu suspendare sub supraveghere a pedepsei pe cinci ani si sase luni. Pentru aceeasi perioada, medicului i-a fost suspendata si pedeapsa complementara aplicata de judecatori, aceea de a mai profesa.

Judecatorii au dispus, totodata, ca medicul sa plateasca, in solidar cu Spitalul Municipal "Nicolae Popovici" din Beius si cu compania de asigurari, despagubiri civile de 27.700 lei catre de sotul tinerei decedate, Dorel Gruie, si cate 170.000 lei, cu titlu de despagubiri morale, atat pentru barbat, cat si pentru cei doi copii ramasi orfani.

Nici sotul tinerei si nici reprezentantii Parchetului de pe langa Judecatoria Beius nu sunt multumiti de sentinta magistratilor Judecatoriei Beius si au anuntat ca vor ataca solutia, prin apel, la Tribunalul Bihor, solicitind condamnarea ambilor medici.

"Medicul ginecolog este cel putin in egala masura raspunzator cu anestezistul pentru ca a efectuat o interventie care nu era necesara si in conditiile in care nu avea in blocul operator nici aparatura si nici substante suficiente in caz de urgenta, defibrilator, adrenalina. Au resuscitat-o manual, de i-au rupt sternul. Consideram ca nici despagubirile civile nu sunt pe masura. E vorba de cat 40.000 de euro pentru soti si pentru cei doi copii. Ori si in cazuri de malpraxis soldate cu mutilari, nu cu deces, s-au acordat despagubiri mult mai mari”, a declarat Razvan Doseanu, avocatul lui Dorel Gruie.

Citeste si:
Maratonul vaccinării la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Buftea
Maratonul vaccinării în acest...

Marcela Gruie a murit in 17 noiembrie 2006, in timpul unei operatii de cezariana cu rahianestezie. Inainte cu doua luni, in 19 septembrie 2006, un medic cardiolog o diagnosticase cu tahicardie sinusala si i-a prescris tratament, de care ulterior nici ginecologul si nici anestezistul nu ar fi tinut cont. In timpul interventiei chirurgicale, la cateva minute dupa anestezie, femeia a facut stop cardio-respirator, iar dupa 20 de minute a murit.

Autopsia a evidentiat existenta unei culpe medicale. Raportul de constatare medico-legal a aratat ca, din punct de vedere tehnic, “operatia de cezariana a fost corect executata”, insa monitorizarea anesteziei a fost “deficitara”, motiv pentru care nu s-a observat ca tanara a reactionat negativ. “Moartea s-a datorat unor complicatii hemodinamice, cel mai posibil ca urmare a anesteziei aplicate”, conchide raportul.

Citeste si:
Seful Parchetului Judecatoriei Beius a fost retinut
Seful Parchetului...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.