Numarul absolventilor de studii superioare care primesc ajutor de somaj a ajuns la aproape 53.000 in luna septembrie, nivel record inregistrat in ultimii 20 de ani, in conditiile in care, anual, aproximativ 100.000 de romani termina o facultate.

"In prezent, absolventii din ultimii doi ani accepta sa se angajaze si pe posturi care nu necesita o pregatire universitara, ci una liceala. La ultimult targ de joburi la care am participat erau trei tipuri de candidati cu studii superioare: tineri absolventi, somerii de la stat si persoane care mai aveau putin pana la pensie si care nu reusesc sa-si gaseasca un loc de munca sub nicio forma", sustine Mirela Marinescu, recruitment director in cadrul firmei de recrutare APT, transmite MEDIAFAX.

Numarul de someri cu facultate s-a triplat in ultimii trei ani, mai ales ca in 2008 au existat doua generatii de absolventi (cu studii de trei si de patru ani pentru licenta), ca urmare a incheierii Conventiei de la Bologna, care prevede durata studiilor de licenta pe o perioada de 3 ani si masteratul de 2 ani. Rata de angajabilitate a absolventilor a scazut si ca urmare a faptului ca universitatile private si-au pierdut din credibilitate, din cauza problemelor legate de legalitatea diplomelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.