Cancerul la copii este rar intalnit, probabilitatea imbolnavirii inainte de varsta de 19 ani fiind de 1 la 330 de cazuri. Cu toate acestea, boala reprezinta a doua cauza a mortalitatii infantile, intrucat este diagnosticata tarziu, iar unele tratamente lipsesc.

"Cancerul este a doua cauza a mortalitatii infantile depasit doar de accidente. Cand boala oncologica este diagnosticata devreme, cu un tratament adecvat, majoritatea copiilor se pot vindeca. Din pacate, multe cazuri de cancer la copii sunt diagnosticate prea tarziu", a declarat astazi, intr-o conferinta de presa, seful Sectiei de Oncologie Pediatrica a Institutului Oncologic "Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu" din Bucuresti, conferintiar dr. Monica Dragomir, relateaza MEDIAFAX.

  • Leucemia, cel mai frecvent cancer la copii

Potrivit acesteia, in Romania, cancerul la copii reprezinta aproximativ 2% din totalul bolilor oncologice, cu aproximativ 500 de cazuri noi pe an. Cancerul cel mai frecvent intalnit la copii este leucemia, cancerul sangelui, boala responsabila pentru aproximativ un sfert dintre cazurile de cancer diagnosticate. Alte forme de cancer des intalnite sunt cele la creier, ochi, rinichi, care afecteaza sistemul limfatic sau sistemul osos.

Depistarea poate fi foarte dificila intrucat simptomele specifice bolii oncologice sunt de multe ori identice cu cele ale unei maladii mai putin grave. Totusi, pierderea in greutate continua si inexplicabila, dureri de cap, deseori cu voma dimineata, umflatura care creste sau durere persistenta a oaselor, a incheieturilor, a spatelui sau a picioarelor, o tumoare mai ales la nivelul abdomenului, gatului, toracelui sau subrat, rani, sangerari sau eruptii frecvente, infectii, oboseala constanta sau paloare, febra persistenta de origine necunoscuta, cat si modificari oculare sau ale vederii care apar brusc si persista sunt cateva din semnele care ar putea indica o anumita forma de cancer si pe care parintii, cat si medicul de familie, trebuie sa o semnaleze specialistului, avertizeaza medicii.

  • Tratamentele impotriva cancerului, de cinci ori mai scumpe in Romania
Citeste si:
Cum ne dau copiii lecții de viață?
Cum ne dau copiii lecții de...

Testele pentru depistarea acestei maladii se fac insa doar in cateva centre, iar tratamentele necesare unor anumite forme de cancer sunt de cinci ori mai scumpe in Romania decat in tarile UE. "Un medicament, de exemplu pentru cancerul renal la copil (Cosmegen), costa 25 de euro in Romania, unde parintii trebuie sa-l cumpere, in timp ce in strainatate costa numai 5 euro. Un diagnostic corect ii poate salva pe copii. Dar acest diagnostic trebuie facut cu anumite teste. Din fericire, la Institutul Fundeni putem face aceste teste, dar in alte centre, nu. Acest lucru pune in pericol viata copiilor", a adaugat medicul conferentiar.

Medicii sustin ca aproape jumatate dintre copii ajung la medic in stadii foarte avansate ale bolii, reducand astfel sansele de vindecare. La randul sau, medicul onco-pediatru Anca Colita sustine ca in Romania au fost introduse terapii de ultima generatie pentru tratamentul oncologic, insa accesul este destul de limitat din cauza fondurilor, aici fiind inclus si transplantul de maduva. De exemplu, din totalul celor 300 de transplanturi de maduva realizate la Fundeni, 30-35% au fost realizate la copii.

Astfel, depistarea cancerului la copii intr-un stadiu avansat al bolii face ca rata de supravietuire si de vindecare sa fie foarte scazuta in Romania, comparativ cu alte state europene
.

Citeste si:
Prințul Harry și Meghan Markle după ce au aflat că prințesa de...
Prințul Harry și Meghan...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.