Zeci de persoane au protestat luni in fata Camerei Deputatilor, nemultumite de posibila modificare a OUG 114/2007 privind protectia mediului, ce ar permite construirea pe spatiile verzi.

Protestatarii reprezinta organizatii neguvernamentale de mediu, reunite in Platforma pentru Bucuresti.
Motivul nemultumirii este legat de Ordonanta de urgenta 114/2007, care se afla la vot pe ordinea de zi a Parlamentului.
"Dati-ne orasul inapoi", au scandat manifestantii, nemultumiti ca adoptarea ordonantei ar periclita existenta spatiilor verzi din Capitala. Protestatarii manifesteaza si la intrarea in Parcul Izvor din fata Palatului Parlamentului.

Acestia sustin ca propunerile de modificare a OUG 114/2001 ar permite schimbarea destinatiei spatiilor verzi. Astfel, mai multe dintre punctele propuse pentru modificarea ordonantei fac actul normativ impracticabil, iar intrarea lor in vigoare ar putea transforma o suprafata de 300 de hectare de spatiu verde in spatiu construibil, relateaza MEDIAFAX.

Organizatiile reunite in Platforma pentru Bucuresti au anuntat ca vor manifesta la sediul Parlamentului si marti, intre orele 9.30 si 10.30. Pe 12 mai, mai multe ONG-uri au amenintat cu proteste, dupa ce Comisia pentru amenajarea teritoriului din Camera Deputatilor a votat modificarea prevederilor OUG 114/2007 care interzicea schimbarea destinatiei spatiilor verzi.

  • Sute de hectare de spatii verzi, in risc de disparitie

ONG-urile au cerut pastrarea prevederilor OUG 114/2007, atentionand ca modificarea actului normativ va duce la disparitia a sute de hectare de spatii verzi, doar in Capitala fiind vorba de mari suprafete din cele mai importante parcuri
.

Pe langa spatiile verzi din parcuri protejate de prevederile actului normativ, sunt importante suprafete de terenuri intre blocurile din Bucuresti cu destinatia de spatii verzi, care ar putea disparea de asemenea daca aceasta ordonanta va fi modificata.

Citeste si:
Taximetriștii din București au ieșit la protest. „Nu vă mai bateți...
Taximetriștii din București...

Articolul 71 din OUG 114/2007 prevedea interzicerea schimbarii destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi sau reducerea suprafetelor acestora, indiferent de regimul juridic al terenurilor. Modificarile care sunt propuse au in vedere posibilitatea schimbarii destinatiei spatiilor verzi daca acestea nu sunt inscrise in "registrele locale ale spatiilor verzi".

Potrivit reprezentantilor ONG-urilor, in prezent,, in Romania doar aproximativ cinci la suta din reprezentantii autoritatilor publice locale au intocmit registrul spatiilor verzi, Capitala fiind in procentul celorlalte 95 la suta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.