Hipercolesterolemia, concentratia mare de colesterol in sange, este o problema importanta a omului modern, peste 50% din populatia care vine la analize prezentand colesterolul marit.
Totodata, hipercolesterolemia este cauza principala a aterosclerozei, boala care reprezinta substratul infarctelor miocardice si al accidentelor vasculare cerebrale.

La adult se considera colesterol crescut acunci cand colesterolemia depaseste 200 mg/dl, iar la copii, hipercolesterolemia este caracterizata prin cresterea colesterolului total din sange peste 170 mg/dl
.

  • Surplusul de kilograme

Suprlusul de kilograme este strans legat de nivelul de colesterol din sange, pentru ca o crestere in greutate pe fondul tesutului adipos (ci nu musculara cum se intampla in cazul sportivilor aflati la inceputul perfomrantei) presupune depozitarea grasimilor in tesutul gras, cu scaderea “colesterolului bun” din sange, ceea ce duce inevitabil la cresterea “colesterolului rau” si inceperea bolii aterosclerotice
. Scaderea in greutate chiar cu numai 10% pentru cei supraponderali poate duce la imbunatatiri considerabile ale nivelului de colesterol in sange.
  • Varsta

Varsta influenteaza cresterea colesterolului in sange, acesta crescand in mod natural incepand cu varsta de 20 de ani. Insa cresterile sunt foarte mici si raman apoi constante pana in jurul varstei de 50 de ani pentru barbati si pana la menopauza pentru femei, urmand apoi sa creasca treptat dupa aceste perioade de varsta.


Citeste pe Healthy si alti factori care duc la cresterea colesterolului


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.