Ministerul Sanatatii incepe saptamana viitoare campania de vaccinare gratuita impotriva gripei sezoniere, care se va desfasura pana la sfarsitul lunii februarie 2011, a anuntat marti ministrul Sanatatii, Cseke Attila.

In acest sens, Ministerul Sanatatii (MS) a finalizat achizitia a 1,3 milioane de doze de vaccin antigripal trivalent, care contine tulpinile recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Cele 1,3 milioane de doze de vaccin, produse de catre Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino, au costat 14.400.000 de lei si au fost si achitate din bugetul MS, fiind destinate pentru imunizarea cu prioritate a persoanelor cu risc crescut de imbolnavire. Este vorba despre persoane cu varsta peste 65 de ani, cu boli cronice, in special boli respiratorii si cardio-vasculare, boli renale, diabet zaharat, copii si batrani institutionalizati si personalul medico-sanitar, potrivit recomandarilor OMS, a mai spus ministrul Sanatatii, relateaza MEDIAFAX.

Campania Ministerului Sanatatii se va derula, ca in fiecare an, prin cabinetele medicilor de familie si spitale.

Totodata, medicii recomanda vacinarea antigripala si pentru cei care nu intra in categoria persoanelor cu risc ridicat de imbolnavire, in timp ce ministrul Cseke Attila aminteste de pastrarea regulilor de igiena personala, in special spalatul mainilor cu apa si sapun, pentru prevenirea gripei.

La randul sau, consilierul personal al ministrului Sanatatii, medicul Geza Molnar, sustine ca gripa din acest sezon nu va fi una deosebita:"Prognozele Organizatiei Mondiale a Sanatatii si ale Centrului National de Referinta pentru Boli Transmisibile arata ca nu exista un risc iminent de epidemie prin gripa. Tulpina gripala B nu este epidemica, iar AH3N2 nu va da epidemii de mari proportii. Vaccinul cuprinde tulpinile H3N2, B si acel H1N1 pandemic din 2009, care ar putea da focare reziduale".

In prezent, se poate vorbi de o crestere a numarului de imbolnaviri prin afectiuni acute respiratorii, date de 150 de feluri de virusuri si sute de feluri de bacterii, dar fara a putea vorbi de o depasire a numarului de cazuri din acest sezon. Vaccinul pandemic AH1N1 utilizat in sezonul trecut a fost folosit in proportie de 71 la suta, cantitatea ramasa fiind distrusa.

Citeste si:
Epidemie de rujeolă la nivel național! Măsurile impuse pentru...
Epidemie de rujeolă la nivel...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.