Asistentii persoanelor cu handicap, insotiti de cei pe care ii ingrijesc, ies in strada, saptamana viitoare, nemultumiti ca ar putea primi indemnizatii reduse, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, presedintele Sindicatului Asistentilor Persoanelor cu Handicap, Victoria Hangianu.

Liderul sindical considera ca intentia Guvernului de a taia indemnizatiile acordate celor care ingrijesc persoane cu handicap este de neacceptat, deoarece acestia nu se pot descurca in prezent cu mai putin cu 450 de lei lunar, in conditiile in care medicamentele si mancarea s-au scumpit, informeaza MEDIAFAX.

"In Uniunea Europeana, asistentii personali primesc mult mai multi bani. Am ajuns in situatia din 1989. Guvernul vrea sa faca genocid? Cum vrea acest Guvern sa ajute aceste persoane, cine ii va ingriji?", se mai spus Victoria Hangianu.

Ea a adaugat ca, saptamana viitoare, asistentii persoanelor cu handicap, insotiti de cei pe care ii ingrijesc, vor iesi in strada impreuna cu reprezentantii ONG-urilor care se ocupa de acest sector.

Potrivit unui document aflat in stadiu de varianta de lucru, Guvernul intentioneaza sa taie, din 1 ianuarie 2011, indemnizatiile persoanelor cu handicap, inlocuindu-le cu sume fixe, precum si indemnizatiile acordate celor care ingrijesc persoane cu handicap, fostilor detinuti politici, pensionarilor membri ai uniunilor de creatie si revolutionarilor.


Astfel, Guvernul ar urma sa taie indemnizatiile primite de persoanele cu handicap si sa acorde sume fixe lunare, respectiv 340 de lei pentru handicap grav, 250 de lei pentru handicap accentuat si 35 de lei pentru handicap mediu. In cazul persoanelor cu handicap care realizeaza venituri, alocatiile vor fi de 205 lei pentru handicap grav, 160 de lei pentru handicap accentuat si 20 de lei pentru handicap mediu.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.