Aflat in exil la Paris, unul dintre cei mai cunoscuti militanti anticomunism din Romania vorbeste in exclusivitate despre "experienta" de detinut politic, securitate si libertatea de a vorbi.

Televiziunea online Evo TV.ro a lansat un interviu in exclusivitate cu scriitorul Paul Goma, aflat in exil, la Paris, de 33 de ani.

Paul Goma
, 75 de ani, sciitor postbelic si disident din timpul Romaniei comuniste, s-a nascut in catunul Mana, Republica Moldova, in 1935. Odata cu cedarea Basarabiei fostei U.R.S.S., familia Goma s-a refugiat in Romania. Paul Goma s-a aratat inca din tinerete animat de un spirit contestatar.

  • "Cazul Goma"

"Cazul Goma" devine cunoscut in special dupa infrangerea revolutiei maghiare din 1956 de catre trupele sovietice, cand si-a predat, in semn de protest, carnetul de membru UTM. Ulterior, acesta a fost arestat sub acuzatia de „tentativa de organizare de manifestaaie ostila”, urmand ca in martie 1957 sa fie condamnat la doi ani de inchisoare corectionala, pe care i-a executat la Jilava si Gherla. Pe 20 noiembrie 1977, lui Goma, sotiei si copilului acestora le-a fost retrasa cetatenia romana, fiind expulzati in Franta. Ajunsi la Paris, au cerut azil politic, iar Goma a continuat lupta impotriva regimului comunist de la Bucuresti si a conducatorului Nicolae Ceausescu.

  • "Ei m-au condamnat la tacere"

"Am zis de ce sa astept eu sa imi dea altii dreptate? Pentru ca eu stiu ca am dreptate, dar eu nu ma pot face auzit, deoarece toate canalele de comunicare sunt ocupate deja de baietii care inainte statusera pe burta, iar acum se ridicasera pe un soclu de monument. Eu am rezistat impotriva comunismului!”, spune Paul Goma in interviu.

  • "Eu locuiesc in Limba Romana. Aici, la Paris, sunt ca si acasa!"

O alta declaratie in exclusivitate tine de zvonurile legate de apartenenta sa la cultul iudaic. "Eu am o buba din punct de vedere biografic. Mi s-a fabricat o biografie ca evreu. Dar, intamplator, cu durere de inima trebuie sa le spun celor care ma trateaza ca evreu ca nu sunt evreu , ci sunt roman din Basarabia. Sotia mea este evreica, iar fiul meu pentru ca mama lui este evreica, este evreu. Cum mi-a spus fostul meu prieten Alain Paruit care mi-a fost si traducator, in gluma, dar o gluma foarte serioasa: “Tata de copil evreu!” Adica, eu sunt tata de copil evreu. Da bineinteles ca sunt tata de copil evreu. Si nu vad ce e insultant prin chestia asta".
Citeste si:
Ramona Olaru, moment de panică în Paris. Ce i s-a întâmplat...
Ramona Olaru, moment de...

  • M-am aparat de Securitate urland!

In 1977, Goma a reusit sa trimita la postul de radio occidental Radio Europa Libera o scrisoare deschisa in care cerea guvernului Romaniei respectarea drepturilor omului in Romania. In consecinta, a fost permanent urmarit, apoi arestat si batut de Securitate. Fiind cunoscut in Occident si repertoriat de organizatia neguvernamentala impotriva incalcarii drepturilor omului, Amnesty International, Goma nu mai putea fi insa judecat si condamnat fara a starni proteste in strainatate

Dintre cartile sale enumeram: "Ostinato", "Culorile curcubeului", "Soldatul cainelui", "Usa".

Citeste mai multe pe acest subiect pe evo.tv.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.