Bolnavii de diabet, tubercoloza, HIV/SIDA, cei cu afectiuni oncologice, boli mintale sau cei care au suferit un transplant si care se afla inclusi in programele nationale ale Ministerului Sanatatii vor beneficia, in continuare, de medicamente, in mod gratuit.

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a aprobat astazi proiectul de Ordin privind stabilirea preturilor de decontare a medicamentelor care se acorda bolnavilor in cadrul Programelor nationale de sanatate. Proiectul de act normativ se va afla, incepand de astazi, in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii.

Conform proiectului de act normativ, Ministerul Sanatatii a modificat metodologia de calcul a preturilor de decontare a medicamentelor din lista C2, astfel incat sa poata sustine decontarea tratamentelor necesare bolnavilor, fara ca acestia sa fie afectati.

Astfel, in noul mod de calcul, vor fi diminuate adaosul pentru pretul cu ridicata, adaosul distribuitorului, si cel de desfacere cu amanuntul, adaosul pentru farmacii.

Daca pana in prezent, adaosul distribuitorului varia intre 14% si o suma fixa de 30 de lei, in noul sistem, acesta va avea o valoare fixa de 4%. De asemenea, adaosul pentru farmacii va fi unic, in proportie de 1,5%. In formula veche, acesta putea varia intre 24% si suma fixa de 35 lei.

Proiectul de Ordin prevede ca noul pret de decontare sa nu depaseasca pretul din Catalogul National al Medicamentelor de uz uman - Canamed minus 12%.

Noul sistem de calcul al pretului de decontare pentru medicamentele din Lista C2 va duce la o reducere de aproximativ 24%, ceea ce va permite Ministerului Sanatatii sa poata sustine costurile, astfel incat pacientii sa nu fie nevoiti sa plateasca contributie pentru achizitionarea tratamentului necesar.

In Lista C2 sunt incluse peste 1400 medicamente necesare tratamentului unor boli cronice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.