GfK Romania a derulat in luna septembrie un studiu online prin care si-a propus sa afle care sunt metodele de contraceptie cunoscute si folosite de romani, factorii care ii influenteaza in luarea deciziei privind utilizarea, precum si sursele de informare la care apeleaza.

In general, cele mai cunoscute metode contraceptive sunt prezervativul (95%) si pilulele contraceptive (94%).

Astfel, 72% dintre barbati folosesc prezervativul masculin: jumatate dintre respondentii de sex masculin sunt de acord cu folosirea metodelor contraceptive, iar o treime nu le agreeaza, dar le considera necesare, si doar unul din sase barbati considera ca stie foarte multe despre aceste metode, citeaza Wall-Street.

  • 20% dintre femei nu se protejeaza

27% dintre femeile intervievate folosesc in prezent pilula ca metoda contraceptiva, in vreme ce aproape 20% nu se protejeaza. Metoda calendarului este folosita in cuplurile de peste 35 de ani, in timp ce tinerii intre 18-24 ani folosesc in special pilula contraceptiva, a carui utilizare scade semnificativ in segmentul de peste 45 ani, si prezervativul masculin.

Metodele mai noi, cum ar fi plasturele contraceptiv si prezervativul feminin, sunt cunoscute cu precadere de tinerii intre 18 si 24 ani. Daca metoda calendarului este cunoscuta in egala masura de toate varstele si indiferent de sex, contraceptia prin inregistrarea temperaturii corpului este cunoscuta preponderent de femeile peste 35 de ani
.

Cel mai putin utilizate metode contraceptive sunt: inelul vaginal, prezervativul feminin, diafragma si plasturele contraceptiv. Totusi, inelul vaginal si prezervativul feminin sunt utilizate mai mult de catre persoanele cu venituri mari, iar steriletul este utilizat in special de catre femeile cu varsta peste 45 ani.

  • Surse de informare

Mai mult de o treime dintre femeile intervievate se informeaza si aleg singure in ceea ce priveste metoda contraceptiva folositaiar o alta treime se sfatuiesc cu un medic. Ulterior, majoritatea femeilor discuta aceasta varianta cu partenerul si de cele mai multe ori decid impreuna.

Internetul este principala sursa de informare despre contraceptie in randul respondentilor, mentionat de 83% din acestia. Pe urmatoarele locuri se afla medicul (41%), partenerul sau partenera (38%), brosurile din cabinetele medicale (36%), televiziunea (30%) si revistele pentru femei (29%).

Citeste si:
3 metode prin care poți să faci față cheltuielilor neprevăzute
3 metode prin care poți să...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.