Alina Cojocaru se numara printre cele patru laureate ale premiului "Balerina deceniului", decernat cu ocazia unei prestigioase gale internationale de balet - "Stars of the 21st Century" - organizata duminica, la Moscova.

Organizat in premiera la Moscova, acest eveniment important din lumea baletului a avut loc in Palatul Kremlin, impresionand publicul moscovit.

  • In cadrul galei, patru balerine au impartit premiul "Balerina deceniului": romanca Alina Cojocaru, Lucia Lacarra din Spania si Svetlana Lunkina si Diana Vishneva din Rusia.

"Stars of the 21st Century International Ballet Gala" este pectacol de balet prestigios organizat anual, unde participa in scopuri caritabile numeroase personalitati din lumea baletului, potrivit MEDIAFAX.

  • Alina Cojocaru, nascuta la Bucuresti, a studiat la Kiev timp de sapte ani, perfectionandu-se la Scoala Regala de Balet din Londra, din 1997, in urma castigarii unei burse in cadrul Concursului International de Balet de la Laussane.

A dansat in cadrul Companiei de Balet din Kiev (debutand in "Don Quijote", "Frumoasa din padurea adormita", "Spargatorul de nuci", "Coppelia"), iar in 1999 a revenit la Londra, fiind promovata ca prim-balerina.

Dupa succesul repurtat in "Giselle", Alina Cojocaru a devenit solist principal al Companiei Regale de Balet de la Covent Garden, (2001) evoluand ulterior in rolul Odette-Odile din "Lacul lebedelor", "Romeo si Julieta" (coregrafia Kenneth McMillan), "Don Quijote" (in viziunea lui Rudolf Nureev), "Evgheni Oneghin" (semnat de John Cranko), "Baiadera" (realizata de Natalia Makarova) etc.

In repertoriul sau s-au adaugat, in ultima vreme, noi titluri precum "Mayerling", "Gong", "Sylfida", "Manon" (in coregrafia lui McMillan).

In 2002, Alina Cojocaru a aparut pentru prima oara pe scena romaneasca, interpretand alaturi de ansamblul Operei Nationale Bucuresti rolul titular din "Giselle". In 2003, a revenit pentru a dansa alaturi de Johan Kobborg, in cadrul Galei de Balet din Festivalul si Concursul International "George Enescu".

  • Alina Cojocaru a fost desemnata, in 2004, cea mai buna balerina in cadrul festivalului Monaco Dance Forum, la Gala Premiilor Nijinsky, distinctie acordata o data la doi ani.

A urmat ca in 2005, sa prezinte, la Sala Palatului din Capitala, spectacolul de balet "Don Quijote", iar la inceputul anului 2007 a sustinut, la Teatrul National Bucuresti, alte doua spectacole. Alina Cojocaru a revenit pe scena romaneasca si in ianuarie 2008, la Opera Nationala Bucuresti, in spectacolul de balet "Baiadera", precum si in luna mai a acestui an, in "Giselle".

In 2009, evolutia balerinei Alina Cojocaru in spectacolul "Giselle" din 2001, la Royal Opera House din Londra, s-a clasat pe locul zece in topul celor mai bune dansuri ale deceniului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.