Social27 Septembrie 2010

Lectura de 2 minute

Cimitirul Bellu a fost inclus ca punct de reper pe harta obiectivelor cultural-turistice europene, in cadrul Adunarii Generale a Asociatiei Cimitirelor Semnificative din Europa (ASCE), desfasurata in 16-18 septembrie la Cagliari, Italia.

Tot atunci, delegatiei romane i-a fost inmanat documentul oficial care atesta calitatea de membru ASCE a Municipiului Bucuresti (prin Asociatia Cimitirelor si Crematoriilor Umane), pe lista de asteptare aflandu-se inca orase ca Dublin sau Istanbul, informeaza MEDIAFAX.

Cimitirul Bellu a fost inclus pe harta obiectivelor cultural-turistice europene, la solicitarea Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane Bucuresti, care din iunie a devenit membru cu drepturi depline in ASCE.

ASCE este una dintre asociatiile importante din UE cu rol in catalogarea si restaurarea monumentelor istorice, precum si de generare unor rute cultural-turistice sub patronajul Comisiei Europene, prin Directia Rutelor Culturale Europene.
Ruta Europeana a Cimitirelor Semnificative genereaza anual la nivelul Uniunii Europene aproximativ cinci milioane de vizitatori.

"Acest program isi propune sa promoveze cimitirele reprezentative ca parte fundamentala a mostenirii umanitatii, sa contribuie la intarirea cooperarii, in vederea protejarii si restaurarii acestei mosteniri si, mai ales, sa promoveze turismul cultural", arata municipalitatea.

Citeste si:
Ce sa iti iei in bagaj la munte: 10+ obiecte care sa nu-ti lipseasca
Ce sa iti iei in bagaj la...

La conferinta au participat peste 130 de persoane: consilieri locali (Spania, Romania, Italia), primarul orasului Cagliari, directori generali ai unor structuri similare ACCU, manageri generali ai unor companii publice europene, specialisti de prestigiu si reprezentanti ai Comisiei Europene.

  • Bucuresti va gazdui, in mai 2011, urmatoarea intalnire a Asociatiei, cand se vor definitiva aspectele logistice legate de introducerea Capitalei in ruta culturala europeana.

Conducerea Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane a propus Cimitirul Bellu ca punct de reper pe harta obiectivelor cultural-turistice europene pentru ca acesta sa fie o marturie a istoriei Romaniei moderne si contemporane, fiind un muzeu de arta cuprinzand o imensa colectie de sculpturi ale unor autori romani si straini, dar si monumente arhitectonice, a precizat municipalitatea.

  • Cimitirul Bellu, unul dintre cele mai mari cimitire din Romania, unde sunt inmormantate multe personalitati ale istoriei si culturii romanesti, se intinde pe un teren donat administratiei in 1853 de catre baronul Barbu Bellu si a fost deschis in 1858.

In cimitir se afla cele mai importante lucrari funerare ale marelui arhitect Ion Mincu, intre care mausoleul Ghica si cel al Cantacuzinilor, capelele Christian Tell, Pache Protopopescu, Antonescu si Lahovary.

Printre personalitatile inmormantate in Cimitirul Bellu sunt Mihail Eminescu, Barbu Catargiu, Toma Caragiu, printul Ion D. Bibescu, Ion Luca Caragiale, George Cosbuc, Mihail Sadoveanu, Maria Tanase, Constantin Tanase, Petre Ispirescu, Titu Maiorescu, Liviu Rebreanu, Hortensia Papadat Bengescu, lulia Hasdeu, Mina Minovici, Aurel Vlaicu, Traian Vuia, Alexandru Odobescu, Anda Calugareanu, Amza Pelea, Ioana Radu, Marin Sorescu si Nichita Stanescu.

Citeste si:
Cristina Topescu va fi incinerata joi
Sicriul cu trupul...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.