Romania ar mai avea nevoie de 28.000 de medici pentru a fi la nivelul mediei europene, prezentand un deficit de 7.000-8000 de medici in actualul sistem de sanatate, a declarat astazi presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoaie.

"In acest moment, dupa normativul Ministerului Sanatatii, in sistemul spitalicesc actual este un deficit 7.000-8.000 de medici, iar pentru a ajunge la nivelul mediei europene, ne-ar mai trebui inca 28.000 de medici", a declarat Astarastoaie, potrivit MEDIAFAX.

  • Numarul medicilor, in scadere

Potrivit presedintelui companiei de cercetare Cegedim, Petru Craciun, numarul medicilor din Romania raportat la mia de locuitori este la jumatate fata de media din Uniunea Europeana. De asemenea, potrivit datelor Cegedim, numarul medicilor din Romania a scazut de la 45.000, in anul 2000, la 36.780 de medici activi in acest an.

"N-avem un sistem articulat, ceea ce poate deveni un pericol pentru siguranta pacientilor, dar si a medicilor. Gradul de oboseala si suprasolicitare scade nivelul de performanta a cadrelor medicale, iar obligatia unui sistem articulat revine statului"
, precizeaza Vasile Astarastoaie.

Presedintele Colegiului Medicilor a adaugat ca sistemul de sanatate din Romania se confrunta cu trei probleme esentiale, respectiv subfinantarea, organizarea si managementul si resursa umana. Referitorla resursa umana din sistemul spitalicesc, acesta a precizat ca in ultima luna a semnat 180 de certificate de conformitate pentru medici care intentioneaza sa paraseasca tara. "Iesirile nu sunt acoperite de intrari, din cauza blocarii posturilor, dar un motiv este si actiunea de recrutare a medicilor de catre marile firme, iar veniturile obtinute de catre medici au devenit neacceptabile pentru ei si aleg sa plece", a conchis Vasile Astarastoaie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.