Dupa ce in urma cu cateva zile mii de romani nu au fost lasati sa paraseasca tara pentru ca nu indeplineau noile conditii de iesire, situatia s-a schimbat in urma unei discutii intre ministrul roman al Administratiei si Internelor si omologul sau ungar. Cei doi diplomati au convenit asupra unui protocol conform caruia actele justificative raman obligatorii doar pentru spatiul Schengen.

Ministrii Vasile Blaga si Monika Lamperth au convenit asupra unui protocol de colaborare in vederea impiedicarii migratiei ilegale in tarile din spatiul Schengen. Astfel, ordinul ministrului Administratiei si Internelor numarul 820/2005 va fi revizuit, iar romanilor care se deplaseaza in alte tari decat cele din spatiul Schengen nu li se vor mai solicita la trecerea frontierei documente justificative privind scopul si conditiile calatoriei.

Noile reguli vor simplifica mult formalitatile de trecere a frontierei pentru cetatenii care doresc sa calatoreasca in statele care au aderat la Uniunea Europeana in ultimul val. Din spatiul Schengen nu fac parte Marea Britanie si Irlanda, si nici cele zece tari care au aderat la Uniunea Europeana pe 1 mai 2004, respectiv Polonia, Slovenia, Slovacia, Ungaria, Cehia, Estonia, Lituania, Letonia, Malta si Cipru.

Majoritatea romanilor intorsi de la granita zilele trecute nu au putut prezenta invitatii traduse si legalizate in limba romana sau vouchere turistice care sa ateste ca merg in concediu in tara respectiva si ca au asigurate toate conditiile de cazare si masa. In ultimele patru zile de cand a intrat in vigoare ordinul ministrului Administratiei si Internelor, din 42.336 de persoane care s-au prezentat la iesirea din Romania 5.433 de cetateni nu au putut continua calatoria ca urmare a nerespectarii prevederilor legale.

Politistii de frontiera nu comenteaza insa ultimul protocol. Ei sustin ca ordinul se executa, nu se comenteaza. Oricum, ordinul ministrului Administratiei si Internelor numarul 820/2005 se va aplica doar dupa ce va aparea in Monitorul Oficial. Deci, dupa cateva zile, o calatorie in Ungaria sau in alte tari ale spatiului Schengen va deveni o realitate pentru romanul de rand, care va putea trece legal in alte state.

De asemenea, trebuie subliniat ca cetatenii romani care au rude in Ungaria sau cei care locuiesc in zona de frontiera si merg la cumparaturi in tara vecina vor beneficia de acelasi regim pe care l-au avut pana pe 1 octombrie 2005.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.