Ministerul Sanatatii incepe azi o actiune de informare a cetatenilor romani referitoare la masurile de prevenire care se impun in situatiile in care acestia se deplaseaza in si din zonele unde exista cazuri de gripa aviara. Colegiul Ministerului a hotarat ieri ca, in perioada imediat urmatoare, autoritatile in domeniu sa faca publice recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii cu privire la gripa aviara. Incepand de astazi, pe pagina de Internet a Ministerului Sanatatii (www.ms.ro) si ale tuturor directiilor de sanatate publica din tara vor fi publicate ghidurile OMS -"Pentru calatori despre gripa aviara".

"Cu toate ca, dupa aprecierile specialistilor, Romania prezinta risc scazut de aparitie a unor focare de gripa aviara, am decis totusi sa luam niste masuri de pregatire a unor eventuale situatii speciale", a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Ministerul Sanatatii a inceput achizitionarea mai multor doze de medicamente antivirale de prevenire si tratament a virusurilor gripale de tip A, gripa aviara fiind de fapt o boala infectioasa a pasarilor, cauzata de tulpinile de tip A ale virusului gripal.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda celor care calatoresc in zonele unde au fost semnalate cazuri de gripa aviara sa evite pe cat posibil contactul cu pasarile vii sau moarte, sau cu suprafete care ar fi putut fi infectate cu virusul H5-N1 prin secretiile pasarilor. Astfel, inainte de orice calatorie in strainatate trebuie sa va informati despre riscurile de infectare in zona respectiva, sa va asigurati ca sunteti vaccinati (vaccinul trebuie facut cu 4-6 saptamani inainte de calatorie) si sa va informati in legatura cu alte vaccinuri si medicatie necesara.

Toti cei care merg in zone de risc trebuie sa aiba asupra lor o trusa medicala, care sa contina termometru si o substanta dezinfectanta, si trebuie sa stie cum si unde pot obtine ingrijire medicala.
In timpul calatoriei, evitati orice contact cu pasarile domestice, chiar si cu cele aparent sanatoase, evitati deplasarile in locuri in care sunt ingrijite sau vandute pasari, carne, oua. Cea mai importanta masura de prevenire este spalarea pe maini cu apa si sapun sau dezinfectarea cu produse pe baza de alcool.

Virusul este distrus prin incalzire, iar ca masura de precautie, toate produsele de pasare, inclusiv ouale, vor fi consumate fierte sau prajite. La intoarcerea din calatorie, monitorizati-va starea de sanatate timp de zece zile, iar daca prezentati vreun semn de gripa sau orice alta afectiune, contactati medicul de familie, caruia trebuie sa-i comunicati simptomele, locul in care ati calatorit si daca ati avut sau nu contact cu pasari domestice.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.