Alianta Civica a Romilor din Romania anunta un protest in fata Ambasadei Frantei la Bucuresti, in 6 septembrie, fata de repatrierea romilor din Franta, in contextul organizarii unui summit la Paris de catre presedintele francez Nicolas Sarkozy.

Protestul este initiat si sprijinit de Alianta Civica a Romilor, in organizarea sa implicandu-se liderii comunitari romi din judetele Bihor, Botosani, Braila, Brasov, Constanta, Dolj, Hunedoara, Iasi, Ilfov, Neamt, Salaj si Timis. Reprezentantii aliantei arata ca summitul "infam", care propune stigmatizarea romilor, este "indreptat impotriva romilor de pretutindeni", relateaza MEDIAFAX.

Membrii ONG-ului sunt nemultumiti de "politica de purificare etnica" dusa de guvernul francez impotriva cetatenilor romani si bulgari de etnie roma, de "expulzarile colective si masurile represive si de victimizare" a acestora, dar si de "abolirea prezumtiei de nevinovatie" in ceea ce priveste etnicii romi.

Pe 6 septembrie, la Paris, va avea loc o reuniune informala ministeriala a mai multor state europene, precum si a celor din Canada, pe tema imigratiei.

  • Guvernul francez, chemat in instanta?

Federatia Asociatiilor de Romani din Europa (FADERE) ia in calcul posibilitatea chemarii in instanta a Guvernului francez pentru campania de denigrare a romilor, care ii afecteaza si pe romani. "Daca exista semnale ca lucrurile s-au petrecut cu incalcarea drepturilor comunitare, vom interveni in sprijinul acestor cetateni si vom incepe procedurile juridice", a spus Secretarul de stat in Ministerul Muncii, Valentin Mocanu.

Pe de alta parte, Mocanu a aratat ca Romania nu are cadru juridic pentru a impiedica cetatenii sa iasa de pe teritoriul tarii si sa calatoreasca in alte state membre UE sau nu
.

  • 85 milioane de euro pentru integrarea cetatenilor romi

Secretarul de stat a adaugat ca pana in prezent au fost accesate fonduri europene pe dezvoltarea resurselor umane in valoare de 85 de milioane de euro, fonduri acordate exclusiv pentru integrarea cetatenilor romi.
Citeste si:
Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii....
Fermierii au ajuns la o...

Aproximativ 8.313 romani si bulgari au fost repatriati de la inceputul anului, potrivit autoritatilor franceze, in timp ce in 2009, numarul acestora a fost de 9.875 de persoane.

Autoritatile din Franta si Romania au convenit sa solicite impreuna Comisiei Europene suplimentarea fondurilor destinate integrarii romilor, iar o delegatie a autoritatilor franceze va sosi la Bucuresti in perioada 9-10 septembrie, a declarat ministrul Muncii Mihai Seitan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.